Тешко је без струје

Мештани Стубла код Краљева већ 4 године имају потешкоћа због честих нестанака струје, а у последњих месец дана је, кажу, тај проблем постао још тежи. Трпе домаћинства, али и фирме које послују у том селу.


Дисплеји искључени, машине стоје, струје нема. И то, како каже власник предузећа које металне производе израђује на CNC машинама, девети пут у последњих петнаест дана. Угрожена им је испорука немачком купцу, али, кажу, од новца им теже пада губитак пословног угледа.

"Када ме зовне купац и пита ме шта је са мојим производом, ја му кажем немам струје. А сад, 21. век, дал ће то неко мени да верује, мислим да неће" каже Момчило Михајловић из Стубла.
Трпе и 6 мини-млекара у овом крају. У газдинству Радовац су израчунали да их сваки нестанак струје кошта више стотина евра, јер млеко најчешће морају да баце.

"Нестанци трају од 20 сати, 12 сати, пет сати. Моја реална штета до сада је за ових задњих 15 дана око 2.000 евра", истиче Живомир Радовац, „Наше Млеко" из Стубла.

Штету имају и Милетићи који гаје 4.500 пилића. Због врућине, најмање 200 их је угинуло, а страдају и електромотори, вентилатори, електроника. Иако имају агреагате, кажу да они не могу да реше проблем.

"Зато што је велика цена нафте, велика потрошња, већ плаћамо струју тако да још само поскупљавамо трошкове производње" наглашава Милош Милетић, пољопривредно газдинство из Стубла.
Више пута су се обраћали Електропривреди и појединачно и петицијом.

"Задњи пут су ме упутили на благајну да се обратим њима да они отклоне квар", додаје Милош.
"Кажу да биће струје, па нас обрадују рецимо увече ми кажу у 10, еј доћи ће сутра струја, па је нама лакше", каже Живомир.

"На крају се све своди да они нама нису дужни струју, додаје Момчило.

РТС-у су из ЕПС-а одговрили да струја нестаје због последица јунског невремена. Екипе тог предузећа су, кажу, пронашле квар на делу далековода од Чукојевца до Стубла.
"Огранак Краљево хитно је започео замену свих изолатора на деоници и тај посао биће завршен до 10. јула. На тај начин трајно ће бити решен проблем у прекиду снабдевања електричном енергијом за село Стубал и остале кориснике који се напајају са овог далековода."​
У Стублу код Краљева са око 1.000 становника ради двадесетак, углавном породичних, фирми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво