У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији

Од првог јануара, на свим рекама у Србији, забрањен је излов кечиге, а у ресторанима може да се припрема само уколико власници имају потврду да је купљена из вештачког това. У Темерину је данас отворено највеће товилиште кечига у земљи.

Забраном риболова кечиге код нас су се отворила врата вештачког узгоја, јер је тржишна цена десет евра по килограму исплатива за узгој.

Главна предност ове производње је способност да се смањи потреба за свежом и чистом водом уз одржавање здраве животне средине.

"До сада је уложено између седамсто и осамсто хиљада евра и карактеристике су такве да имамо петнаест базена капацитета од 550 до 650 кубних метара воде за прераду и узгој рибе у затвореном систему", објашњава Мирко Павковић, технички директор фарме, "опрема је увозна, највећи светски стандард, све је компјутеризовано."

Узгој рибе у базенима у свету, како је доказано, показао се као добар начин за покретање комерцијалне производње која има високу продуктивност.

"Производни циклус у оваквом систему гајења траје од 3-4 месеца, капацитет је од 25 до 30 тона у турнусу, три турнуса годишње и то нам је капацитет", каже директор фарме Зоран Мажић. "Што се тиче исхране искључиво комплетна храна екстудирана за исхрану кечиге."

Како се кечига припрема за употребу, објашњава Маријана Томичић:

"Кечигу потапамо у врелу кипећу воду, затим је гулимо и чистимо, солимо стављамо у брашно и у врело уље, то је цео процес прераде ове рибе."

Највећа предност вештачког узгоја рибе је то што постоји стабилна производња високог квалитета током целе године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи