"Махова пекара" у Пријепољу стара више од века

Благи наклон муштерија док узимају сомун у пекари старијој од века, заправо је хвала пекару Маху и данашњем власнику.

"Мени је посебан, јер нигде у чаршији нећеш наћи овако. У Истанбулу има 150 врста пецива, лепиња, хлеба, али ниједна лепиња није прићи овој. Пре 60 година сам први пут као дечак пробао ћевапе и одабрао место где ћу често долазити на ћевапе", кажу задовољне муштерије.

Иако није наставио очев занат, стална муштерија пекаре код Сахат куле је и Махов син.

"Већином је исти укус, јер Салков бабо је радио и Салко је радио код мог оца, понекад су помагали и рецептуру коју је он тада имао сад и они то примењују", каже Саудин Мијо Мујагић, Махов син.

"Ја сам тада вадио хлеб са ове горње пећи, турске, радио сам хлеб, радио сам лепиње ове, помагао...", каже Салко Бајрамовић, власник Махове пекаре.

И на исти начин Салко, тада петнаестогодишњак, и данас ради.

"Нема никаквог адитива, само брашно, квасац, со и вода и онда радимо тај... Важно је врло што је лепиња и сомун таквог укуса што се ради на овој турској или зиданој пећи како је зову", каже Салко.

Несуђени економиста, после Београда и Немачке, сам се каже у Пријепоље вратио због мириса сомуна из детињства и Махових ћевапа.

"Овај ћевап овакав је и деда Махо правио исто, и он је правио исто ћевап од чистог меса. Знате, кажу мали ћевап, али он је стварно од чистог меса и укусан је и због тога мислим да опстаје", додаје Салко.

И док данас уводи сина у посао, каже муштерије му нису само Пријепољци, већ и многи путници у транзиту, који на путу ка мору, баш овде праве паузу због лепиње и ћевапе, које су му, каже и Сарајлије хвалиле.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 23. мај 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом