Произвођач семенки за цепкање из Кикинде

Грицкање семенки бундеве је једна од најчешћих забава гледалаца на спортским утакмицама. С друге стране, веома су ретки одгајивачи тих такозваних сточних тикви, чије се семенке користе за цепкање, а остатак за сточну исхрану. Један од њих је тридесетрогодишњи Никола Крнић из Кикинде.

Никола тикве гаји на потезу између Кикинде и Накова. Са производњом је почео пре седам година. Најпре на пола јутра, да би ове године први пут засадио јутро и по. Никола сматра да су бундеве једноставне за узгајање, пре свега, јер не захтевају пуно влаге. Каже да су ове године проблем  биле високе температуре.

"Тикве су фактички  почеле да се топе од топлоте. Оне зелене које се нису довољно развиле и  нису имале дебео зид  пропале су на њиви", објашњва Никола.

Крнићи очекују да ће ове године имати око 12 пуних приколица бундева. Када се тикве оберу  истоварају се у двориште. Семенке се  одмах  ваде и иду на печење.  Након тога продају се на
Градској пијаци. Никола сматра да све то није тешко, једино мало заморно.

"Досадно је седети и ручно вадити семенке, али добра је зарада тако да се не жалимо" истиче Никола.

Потражња за семенкама је велика, пошто их у Кикинди пеку свега три произвођача. Крнићева мајка их продаје на великој пијаци, а Никола каже да је највећа зарада током трајања традиционалне кикиндске манифестације "Дани лудаје".

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом