Ни стрелаца ни ракета

Противградна сезона у Пироту, пре неколико дана, почела је са смањеним бројем стрелаца и са недовољно ракета. Због мале накнаде, стрелци одбијају да раде овај посао, па је од двадесетак станица активно само седам. Преостали стрелци упутили су захтев Градској управи да купи ракете и да додатно финансира њихов рад, као што то раде поједине локалне самоуправе у Србији.

Драган Ћирић из Великог Јовановца код Пирота један је од ретких стрелаца који и даље жели да ради овај посао. Због накнаде од 4.000 динара месечно нико у Пироту не жели у стрелце, па је од 16, активно свега седам противградних станица.

"Дању, ноћу, суботом, недељом, празником, без озира који је дан и свега четири хиљаде месечни за шест месеци колико радимо годишње. Када би требало да радим само због тих пара никад не бих радио ово што радим. Међутим, ја се повртарством бавим, то ми је занимање, од тога живим", каже Драган Ћирић, стрелац.

Да несрећа буде још већа, кажу малобројни стрелци, ракета већ годинама нема довољно. Свака станица добила је по три ракете, а стрелци истичу да је потребно најмање десет.

"Три ракете су смешне. Ако имамо у виду да сам ја овде у овом великом пољу са само три ракете. кад крене облак, ја шта да радим - само да плачем", каже Драган Ћирић, стрелац.

Локална самоуправа Пирота је раније суфинансирала рад стрелаца, али је због тога добила опомену Буџетске инспекције да крши закон. Новца у буџету  има довољно и за стрелце и за куповину ракета, кажу у Градској управи, али наглашавају да немају законски основ. Чак су се обратили и Државној ревизорској институцији и Буџетској инспекцији.

"И једна и друга институција дале су нам одговор да чланом 16 Закона о противградној заштити предвиђено је финансирање, а оно је из републичког буџета. Ми смо већ опомињани, значи следеће би било да будемо кажњени", каже Весна Лазаревић, градска управа Пирот.

Око десет хиљада хектара најплоднијих ораница у Пиротској котлини због свега овога није довољно заштићено од града.

А када пиротски стрелци потроше и једине три ракете које имају, пољопривредницима ће остати само да гледају у небо и да се надају да градоносних облака неће бити.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво