Стопама српских ратника

Група од двадесетак краљевачких ђака, састављена од победника квиза "Краљево бира знање", награђена је путовањем на којем су обишли најзначајнија места српске историје од 1912. до 1918. године.

Најбољи ученици, познаваоци српске историје, обишли су на наградном путовању које је пратило стопе српских ратника, Куманово, Солун и Крф. На овом путу, њихову љубав према историји, увећао је, дошавши ту само због њих, легендарни чувар српског гробља Зејтинлик, Ђорђе Михајловић, који им је ту, иако у позним годинама, одржао незаборавни час историје.

"Издвојила бих посету Зејтинлику, српском војничком гробљу у солуну. Посебно ме одушевило када је дошао чика Ђорђе. То је стварно жива легенда, човек од 90 година који одише таквом енергијом и он прича са таквим емоцијама које никог не могу да оставе равнодушним. Он је заиста живи доказ како се воли отаџбина и поштују преци", каже Милица Дуканац, гимназијалка.

А на Крфу је један од награђених ученика, песму Плава гробница, пожелео да изрецитује прецима у част.

"То је било право осећање поноса, части, једно осећање када мислите да је све могуће, а они су нам у ствари то доказали, да уз челичну вољу, један мали народ може да оствари много више", каже Милош Мацан, гимназијалац.

Наградно путовање, као својеврстан историјски час, за победнике такмичења  обезбедило је Друштво историчара Рашког округа, које је и организовало квиз знања из историје.

"Ми смо као друштво које покушава да унапреди наставу историје повели ђаке буквално на часове историје у Куманово, Зејтинлик, оство Крф, где су они могли да чују од најкомпетентнијих људи оно што би требало сваки Србин, односно сваки ђак српске школе да зна", каже проф. Драгољуб Даниловић, Друштво историчара Рашког округа.

А оно што смо ми још сазнали је то, да су ови краљевачки ђаци, посебно стимулисани посетом значајним споменицима српске историје, одлучили да о историји своје земље и народа науче још више и то покажу већ на следећем такмичењу о познавању прошлости своје отаџбине.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво