Читај ми!

Спомен плоча заслужним Шумадинцима

У јесен 1914. године, по наредби војводе Степе Степановића, 19. пук Шумадијске дивизије упућен је у село Раденковић у Мачви, како би спречио продор аустроугарске војске, која је претила да опколи Српску војску која је бранила ушће Дрине у Саву.

Мачвани су у време Великог рата као припадници Дринске дивизије водили борбе на Дрини и Колубари. Да би се одужили шумадинцима коју су одбранили њихове куће, захвални мештани Раденковића, на стогодишњицу највећих борби, поставили су спомен плочу у црквеној порти.

Био је хладан и магловит дан. Аустријска војска је кренула у напад из Ноћаја, а Српска артиљерија, коњица и пешадија нанели су велике губитке непријатељу који се повукао преко Саве, записно је октобра 1914. у ратном извештају мајора Михаила Васића који је командовао
одредом војске из Раденковића. Шумадинци су одбранили Мачву, забележено је у војним аналима, а генерацијама на увид остало је и то да су у сеоском  школском дворишту сахрањена су  53 - ица војника 19 пука,  209 их је рањено. После сто година на истом месту захвални потомци из Мачве и потомци јунака из Шумадије.

"Из нашег села Шаторње четворица су погинула за један дан, кад су јавили у селу кукњава само ври, изгинули млади, деда је имао 24 године кад је погинуо", каже Милан Миловановић, село Шаторња код Тополе.

Да одају почаст деди и потврде да су испунили бабин завет, у Раденоковиће су стигли и потомци Софронија Петровића.

"Објава мобилизације га затекла на пола жетве  у њиви, скинуо је шајкачу, прекстио се и казао својој супрузи Милици којој је било 23 и по године а њему 26.- та, Милице ја сам у два рата био не знам да ли ћу се вратити, али ми ти очувај оџак и кућу", каже Петровић Миодраг из Аранђеловц.

"Ово је породична историја, част и понос и желели смо то да доживимо", каже Радиша Миловановић, праунук.

"Како ми тако ћемо пренети потомцима, да знају где су им чукун деде оставиле кости за добробит и нашу и њихову и будућих потомака целе Србије", каже Малиша Миловановић, праунук.

О борбама код Раденковића, и војницима под обе заставе који су говорили истим језиком, мало се до сад говорило. Споменик палим јунацима Великог рата, урушио се након премештања из центра села на гробље 1964. У Раденковићу кажу да се ни после једног века жртве не могу заборавити, а историја прекројити. Спомен плоча заслужним Шумадинцима трајно је подсећање.

"Није се могло говорити ко је нападао Србију да су у редовима Аустроугарске војске били Срби, Хрвати и Муслимани и то се наставило и после Другог Светског рата када се проширило братство и јединство, е сад сто година је прошло не можемо више да ћутимо, морамо да кажемо истину", каже Миломир Филиповић, новинар публициста.

"Битно је да се тим људима који су у Првом светскосм рату овде изгунули да се на неки начин захвалимо, да се подсетимо тога времена јер ипак не смемо неке ствари заборављати", каже Радојица Турудић из Раденковића.

Обележје изгинулим аустроугарским војницима са српском војском код Раденковића додају одавно постоји у Пешти. Жеља им је да уз спомен плочу, храбрим Шумадинцима поново на истом месту у селу подигну ново спомен обележје.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије