Читај ми!

Родила шљива у блачком крају

По површинама под воћем општина Блаце спада у ред водећих региона у Србији. Само број стабала шљиве премашује два милиона. Шљивици у блачком крају, упркос неповољним временским приликама и ове године донели су добар род, а и цена од 20 динара за килограм иде на руку произвођацима.

За породицу Аздејковић из блачког села Ђуревац, производња шљиве је породична традиција која се преноси са генерације на генерацију. У берби која почиње ових дана, са око десет хектара очекују род изнад просека.

"Очекујемо род негде између 130 и 150 тона. Од тога један део, оно што је пало на земљу ће да оде за ракију, један део ћемо да сушимо пошто имамо своју сушару, а један део ћемо највероватније сачувати у хладњачи", каже Југослав Аздејковић.

Одличном роду надају се и Зечевичи из Качапора, који због веће зараде, на тржиште пласирају искључиво суву шљиву.

"Производимо шест вагона сувих шљива. Сушена шљива се продаје по дупло већој цени него што је тренутно цена свеже робе", каже Душан Зечевић, село Качапор.

Тренутна цена шљиве је око 20 динара и највећи део се преради за ракију на традиционалан начин. Међутим, има и оних који су отишли и корак даље.

"Планирамо да откупимо неких три ипо милиона килограма шљива од којих производимо дестилат као и финални производ то јест ракију и дестилат и ракије пласирамо како у земљама Европске уније тако и у Америку и Канаду", каже Богољуб Милић, власник дестилерије МИМИ.

Пољопривредни стручњаци процењују да се на подручју ове општине преради само петина воћа произведена на овдашњим плантажама.

"Гро шљива са ових плантажа се преради у западној Србији, што значи да ми овде немамо довољно прерађивачких капацитета, и да је неопходно улагати и градити што више прерађивачких капацитета, како у индивидуалном сектору тих мањих и те све људе удружити", каже Бојан Николић, пољопривредна служба Скупштине општине Блаце.

"Немамо неких прерађивачких погона у смислу прераде џемова или неких других производа од шљиве који су интересантни за тржиште", каже председник Општине Блаце Иван Бургић.

По броју стабала и површини под шљивом, општина Блаце спада у ред највећих произвођача овог воћа у Србији. Зато се и овог викенда, већ дванаесту годину за редом, одржава манифестација Дани шљиве.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије