уторак, 12.08.2014, 10:38 -> 12:22
štampajТарана, тестенина на врањски начин
У Врању се традиционално припрема домаћа тестенина тарана. Домаћице је месе, најчешће у августу, јер се коре суку и суше на сунцу.
Играју сукаљке под рукама вештих домаћица. Меси се тесто танко као папир, како би се што пре осушило на сунцу. Тарана се у породици Јањић из Бунушевца код Врања спрема годинама, а рецепт преноси са колена на колено.
"Потребно је оштро брашно, домаћа јаја. Моја бака је месила са млеком, а ја са киселом водом, јер је боља", каже Ирена Јањић.
"Исечем кору кад је осукана и ставим да се суши. Што се више суши боља је", додаје Драгица Јањић.
Тарана се у Врању и околним селима спрема традиционално августа, али мање него ранијих година када су је припремале домаћице у свакој кући у граду и селима. Сукало се од 50 до 100 кора дневно.
"Тада се више припремала са парадајзом. Замеси се тесто од парадајза и то је била посна тарана", каже Љубинка Миловановић.
Тарана, односно тестенина, сада се може купити и на пијаци, као и у продавницама у Врању, ручно мешена или припремљена на машини, а килограм је 300 динара.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар