Читај ми!

Најважнија улога родитеља

У превенцији вршњачког насиља најважнију улогу имају родитељи, потом школе и на крају социјалне установе, речено је на Јавној трибини у Краљеву на којој су на ову тему говорили професори педагошких наука и социјални радници. У програм "Школа без насиља" треба да се укључе сви родитељи, а не само они чија су деца доживела или трпе насиље, сматрају стручњаци.

Свако дете је макар једном трпело или је било изложено неком облику вршњачког насиља у школи, показује статистика.

Реч је о насиљу за које се сазнало и због којег су родитељи или школе реаговале. Много је већи број непријављених случајева, сматрају педагози и социолози.

Ако се само једно дете, од 1.150, колико их похађа Основну школу "4. Краљевачки батаљон", не осећа безбедно иза школске капије и унутар школе и сматра да нема ко да му помогне, онда је негде систем заказао.

"Вршњачког насиља је увек било и о томе сведоче и искуства сваког од нас из школских дана, али сада смо суочени са много више нивоа, односно облика физичког и вербалног малтретирања деце", тврди професорка Далиборка Поповић, носилац докторког звања на тему сарадња школе и породице у превенцији вршњачког насиља.

"Свако дете расте и развија се у једном системском окружењу. На његов развој утиче велики број фактора. Најважнији фактори су породица и школа. У том смислу, породица у решавању тог проблема мора стајати раме уз раме са школом", каже она.

У школама су формирани тимови за заштиту деце од злостављања, али су често приморани да о појединачним случајевима обавесте и Центар за социјални рад који покреће програм подршке породицама насилног детета.

Соња Јаћовић из Центра за социјални рад кажу да социјални радници, педагози, психолози и правници, појединачно или тимски раде са породицом и у оквиру својих могућности и надлежности пружају подршку.

Даља инстанца после Центра за социјални рад су тужилаштво и одељење за малолетничку деликвенцију, уколико су деца старија од 14 година, и зато је боље да се проблеми решавају унутар породице и школе.

Директорка ОШ "4. Краљевачки батаљон" Марина Вучинић каже да је у школи, коју похађа скоро 1.200 ђака, превенција јако важна и да је једна од низа активности која се спроводи у школи и трибина за наставнике и родитеље.

У једној од највећих школа у Краљеву незнатан је проценат агресивне деце. Свега их је 15 од 1.100 ђака, тврди директорка, али о њима се стално говори на школским већима и родитељским састанцима. Без сарадње са родитељима сваки такав случај је, каже, немогуће решити.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије