Обука младих за пластеничку производњу

Град Зрењанин, општине Кикинда и Нови Бечеј, уз подршку Министарства омладине и спорта и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), носиоци су Пројекта одрживог развоја. У оквиру пројекта реализује се програм едукације незапослених младих људи старости до 35 година за пољопривредно-предузетничке инкубаторе, односно за пластеничку повртарску производњу.

У практичном делу обуке полазници из Кикинде обилазили су имања угледних повртара. Четрдесеттрогодишњи Ласло Кочиш, један је од највећих повртара у кикиндској општини.

Поседује петнаест пластеника на 4,5 хиљада квадратних метара, а део производње обавља на отвореном простору.

"На отвореном узгајам рани кромпир, а после њега иде други род купуса, карфиола, целера и празилука, док у пластеницима интензивном производњом добијам два до три рода паприке и парадајза", каже Кочиш.

У оквиру практичног дела обуке, Кочишове пласетили су будући млади пољопривредници учесници конкурса за пољопривредно-предузетничке инкубаторе. Међу њима је и Кристина Угрешић, чији супруг узгаја сезонско поврће и бави се производњом сушеног парадајза.

"У ову едукацију сам се укључила да бих проширила своје знање и активније се укључила у овај породични бизнис", каже Кристина.

Кристина и још двадесетчетворо младих људи из Кикинде озбиљно су схватили пројекат, пре свега, као шансу за посао.

Никола Филиповић из Удружења грађана "Банатска ленија" из Кикинде предочава да је први озбиљан део везан за петодневну едукативну компоненту пројекта, а следећа обавеза полазника је да направе бизнис план.

"Према та два критеријума одредиће се ко ће ући у пољопривредни инкубатор, који ће бити формиран средином марта наредне године", каже Филиповић.

Полазници који испуне критеријуме конкурса постаће становници инкубатора и имаће на располагању по један пластеник, одговарајући систем за наводњавање и пратећу инфраструктуру у периоду до две године, у зависности од одабраних повртарских култура које гаје.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745


                                                                        

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. новембар 2025.
5° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом