Читај ми!

Фестивал хурке и кобасица

У Адорјану, селу са око хиљаду становника у општини Кањижа, одржан је Трећи фестивал хурке и кобасица, који је окупио 57 екипа из Војводине и десет из Мађарске.

Трећи фестивал хурке и кобасица, који је окупио 57 екипа из Војводине и десет из Мађарске одржан је у Адорјану у општини Кањижа.

По неким слободним проценама, у Адорјану је протеклог викенда било десет пута више посетилаца и учесника од мештана.

Све је било у знаку свињокоља са сламом, дима, кобасице, хурке, прегласне музике и наравно, бесплатне дегустације.

Иштван Врецко из Аде важи за врхунског мајстора за справљање хурке, која се прави од свињске изнутрице, главе и пиринча.

"То се све заједно кува, дода се бибер, со и мајоран, бари се и ставља у дебела свињска црева", објашњава Врецко.

Поред Врецковог штанда налазио се простор екипе из Чантавира коју је предводио Ари Рац, стручњак за кобасице.

"За овај специјалитет потребно је,  млевено свињско месо у које се замеша бибер, со и црвена паприка", каже Рац.

"Али, овај пут смо по препоруци једног пријатеља у ту смесу ставили и мало шећера, што је кобасици дало посебан укус", открива мајстор тајну.

По прохладном, али сунчаном времену, добро је дошла врућа кобасица или хурка у лепињи, поготово, јер се ништа није плаћало. Два пријатеља Милорад и Недељко, након дегустирања, и хурку и кобасицу оценили су највишим оценама.

Фестивал је одржан опет захваљујући угледном адорјанском сточару Чаби Боршошу, који је такмичарима обезбедио по десет килограма меса за њихове специјалитете.

"Количина меса коју смо поделили народу и такмичарима дужински се може исказати као 2,5 километра кобасице и око километар и по хурке", каже Боршош.

Фестивал хурке и кобасица у Адорјану само је једна у низу манифестација које са успехом чувају и негују традицију и обичаје војвођанске равнице.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. новембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом