Читај ми!

Почиње Роштиљијада у Лесковцу

У Лесковцу вечерас почиње 24. Роштиљијада. На више од 30 штандова поређаних као у правом возу угоститељи из Лесковца, Чачка, Горњег Милановца, Књажевца, кажу, спремни су да дочекају госте.

Замирисала је лесковачка широка чаршија. Лесковчанин Драган Станковић је најстарији мајстор роштиља. Са машицом у рукама већ је четири деценије и, како каже, Роштиљијаду не пропушта.

"Иза мене и мојих колега је дугогодишње искуство. Надамо се да ће бити доста посла, а ми смо припремили", каже Драган.

На скарама, како кажу, мајстори роштиља већ играју први ћевапи, пеку се пљескавице, уштипци, кобасице, а спремаће се и мућкалица. Током седам дана биће потрошено око 40 тона само роштиљ меса. А његовом укусу тешко је одолети, кажу пролазници, који пристижу са свих страна.

"Дошла сам из Штутгарта. Први пут сам на Роштиљијади и јако ми се допада", једна туристкиња.

"Ми смо дошли из Холандије и не пропуштамо Роштиљијаду", кажу други.

Уз дефиле мажореткиња, бубњара, трубаче и ватромет вечерас у 21 сат свечано се отвара 24. лесковачка Роштиљијада која је постала српски бренд. И ове године такмичиће се мајстори роштиља, ученици трговинско-угоститељских школа из Србије, а правиће се и највећа пљескавица на свету.

Организатори очекују да ће у укусним специјалитетима од роштиљ меса, доброј атмосфери и богатом културно-уметничком програму уживати више од пола милиона гостију из земље и иностранства.

Лесковац је једини град у Србији који има два бренда: лесковацки ајвар и лесковачко роштиљ месо. Оно се прави у малим количинама и скупље је од стандардног роштиљ меса. Ипак захваљујући врхунским мајсторима, без обзира на врсту меса, овде се прави најбољи роштиљ на свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 23. јул 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом