понедељак, 26.08.2013, 14:40 -> 15:08
štampajПочиње Роштиљијада у Лесковцу
У Лесковцу вечерас почиње 24. Роштиљијада. На више од 30 штандова поређаних као у правом возу угоститељи из Лесковца, Чачка, Горњег Милановца, Књажевца, кажу, спремни су да дочекају госте.
Замирисала је лесковачка широка чаршија. Лесковчанин Драган Станковић је најстарији мајстор роштиља. Са машицом у рукама већ је четири деценије и, како каже, Роштиљијаду не пропушта.
"Иза мене и мојих колега је дугогодишње искуство. Надамо се да ће бити доста посла, а ми смо припремили", каже Драган.
На скарама, како кажу, мајстори роштиља већ играју први ћевапи, пеку се пљескавице, уштипци, кобасице, а спремаће се и мућкалица. Током седам дана биће потрошено око 40 тона само роштиљ меса. А његовом укусу тешко је одолети, кажу пролазници, који пристижу са свих страна.
"Дошла сам из Штутгарта. Први пут сам на Роштиљијади и јако ми се допада", једна туристкиња.
"Ми смо дошли из Холандије и не пропуштамо Роштиљијаду", кажу други.
Уз дефиле мажореткиња, бубњара, трубаче и ватромет вечерас у 21 сат свечано се отвара 24. лесковачка Роштиљијада која је постала српски бренд. И ове године такмичиће се мајстори роштиља, ученици трговинско-угоститељских школа из Србије, а правиће се и највећа пљескавица на свету.
Организатори очекују да ће у укусним специјалитетима од роштиљ меса, доброј атмосфери и богатом културно-уметничком програму уживати више од пола милиона гостију из земље и иностранства.
Лесковац је једини град у Србији који има два бренда: лесковацки ајвар и лесковачко роштиљ месо. Оно се прави у малим количинама и скупље је од стандардног роштиљ меса. Ипак захваљујући врхунским мајсторима, без обзира на врсту меса, овде се прави најбољи роштиљ на свету.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар