Читај ми!

Почела сетва јечма

У скоро свим деловима Војводине у току је жетва јечма. Овај посао је почео нешто раније него што је то уобичајено, а брже сазревање јечма условиле су високе дневне температуре.

Пољопривредник из села Сутјеска код Зрењанина Јон Сучу први пут ове године је сејао јечам на нешто мање од два хектара. Приноси су око пет тона по хектару, што је по његовој оцени задовољавајуће.

Усеву је пружио пуне агротехничке мере, али није сигуран да ће то бити довољно да има зараду, на основу прве најављене откупне цене.

"Бацио сам мешана и азотна ђубрива, у сетви сам користио 120 килограма семена, прскао фунгицидима. Трошкови су били велики, а чујем да је цена 20 динара за килограм са чиме ћемо се само покрити, а не и зарадити", каже Сучу.

Мај и јун су били изразито кишовити, али је неколико тропских дана допринело да јечам брзо сазри и да има само седам до десет одсто влаге у себи.

"Топло је у кабини комбајна, али морамо да издржимо. Да би покосили ова два хектара треба, у нормалним условима, четири сата. Међутим јечам је полегао због ветра и морамо спорије да се крећемо комбајном и самим тим дуже да останемо на њиви", каже комбајнер Александар Вермешан.

У Средњем Банату је засејано око 4.200 хектара јечмом и очекује се да овај посао буде окончан за два - три дана. Највећи део јечма, око 65 одсто ће се употребити за сточну храну, а остатак је пиварски јечам за производњу слада.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534-566

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. јул 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом