Читај ми!

Пешице до Хиландара

Крушевљанин Странко Томић, који је из родног града кренуо пешице ка Светој гори, дневно прелази око 35 километара. Ходочасник ће, како планира, на Велики петак бити у Хиландару.

Тридесетдвогодишњи Станко Томић, који већ шест година живи и ради у Сједињеним Државама, из родног Крушевца кренуо је пешице ка манастиру Хиландар на Светој гори. 

Томић је у Лазаревом граду завршио је основну и средњу школу, факултетско образовање стекао је у Београду, а већ шест година живи и ради у Мериленду у Сједињеним Државама.

Сваког јутра, у 7 сати, ходочасник креће и пешачи до три поподне. Од Крушевца до Лесковца пешачио је два дана.

"Дневно пређем око 35 километара",  каже Станко. "Правим паузу после два сата хода. Тада се мало освежим попијем воду, сок, кафицу."

Станко се није много двоумио кад је одлучивао да ли да крене на пут дуг преко 600 километара. Циљ је да до Хиландара дође до Великог петка и да ускршње празнике проведе на светом месту.

Благослов је добио од владике Давида и оца Симеона. Пошто је на путу, пости само средом и петком. Ово је за Станка, како каже, начин да  духовно напредује.

"Ја нисам на овај пут пошао због гордости. Већ обрнуто. Како су ме ове две ноге одвеле до Америке одвешће ме и до Хиландара на исповест", наглашава Томић. "Некада нисам био свестан да сам све што сам желео у животу имао испред носа: одрицање, жртва, самопрегор."

У време конформизма и других "светиња" потрошачког друштва, ходочашће Станка Томића делује у најмању руку необично. Међутим, он зна свој пут, зна на шта може да се ослони, и нико ко га познаје не поставља питање да ли ће успети.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије