Читај ми!

Чувари винских мајсторија

Средња школа "Свети Трифун" у Александровцу, са седам хектара винограда и винским подрумом, пружа одличне услове за школовање будућих винара. То занимање све је популарније у Жупи Александровачкој која се може похвалити и традицијом и могућностима за развој.

Близанци Милан и Драган Ћосић из Виткова код Александровца, матуранти су средње школе "Свети Трифун" и ускоро ће добити дипломе са звањем виноградар-винар. Њихова породица има познату винарију, па планирају да упишу и факултет: Милан технологију, а Драган заштиту биља.

Поред школских обавеза, браћа готово сваког дана помажу оцу у винограду и винарији.

"Мојим синовима  потребно је да стекну и стручна знања, а перспектива је велика", каже Милош Ћосић, винар из Виткова, и додаје да, када заврше факултет, планирају да се врате на своје имање и наставе породичну традицију.

Милан и Драган су пета генерација виноградара и винара породице Ћосић.

"Домаћини знају шта раде. Они који гледају у туђа дворишта, па мало-мало мењају занимања, немају никакву будућност", каже њихов деда Раде Ћосић.

Од 92 хектара земљишта у власништву средње школе "Свети Трифун" у Александровцу, седам хектара је под виноградима. Школа поседује и вински подрум, а самим тим, и све услове за школовање виноградара-винара, занимање које је у Жупи Александровачкој све популарније.

У школи, уз помоћ стручњака и професионалних винара, ђаци обнављају виноград, орезују чокоте, гаје и беру грожђе и справљају школско вино у лагумима с почетка прошлог века.

"Доста је нових винарија у Србији, која је постојбина грожђа и вина. Посебно у Жупи, у којој се, поред осталих, гаје аутохтоне сорте прокупац и тамјаника", каже Дејан Михајловић, професор. "Виноградар-винар је модерно занимање, и зато ће ђаци који заврше овај смер моћи у сваком тренутку да се запосле у некој од винарија у Србији или да наставе породичну традицију."

Школско вино је већ освајало висока признања на сајмовима. Да би се унапредила производња,  школи су потребне механизација, опрема и савремена лабораторија, коју ће ускоро обезбедити уз помоћ Министарства економије и регионалног развоја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије