Читај ми!

Мало интересовање за органску производњу

Светско тржиште органске хране вредно је 40 милијарди евра, међутим упркос огромним потенцијалима, наши пољопривредници се још увек у малом проценту одлучују за такву производњу.

Професор информатике, Крушевљанин Бобан Јовановић, последње три године посветио се и пољопривреди. Процедуру за добијање сертификата за органску производњу воћа и поврћа које узгаја, оцењује као дуготрајну, компликовану и скупу. За већину пољопривредника, сматра,  то и јесте највећа препрека.

"Улагања су доста велика од 500 до 1.000 евра по хектару за добијање сертификата , тј. за почетак органске производње, али када погледате на дужи временски период, мислим да се доста исплати. Планирам да проширим и производњу и делатност да урадим и сушару и хладњачу, али се на добијање дозволе доста чека", каже Јовановић.

Органски производи на тржишту имају знатно већу цену, а све већа тражња произвођачима обезбеђују добру зараду упркос томе што је број специјализованих малопродајних објеката за ову врсту производа занемарљив.

На домаћем тржишту готово да не постоје органски производи животињског порекла. У малој количини могу се наћи само јаја, мед и од скора кравље млеко, а са дефицитом еколошки произведеног воћа и поврћа суочава се и једини домаћи произвођач органске хране за бебе.

"Основне сировине које користимо су са нашег терена, али због немогућности да нађемо специфично адаптирано млеко, ми плаћамопуну царину за њега. Ту су и витамини и минерали које такође немају произвођачи у Србији и воће и поврће које користимо у нашој производњи увозимо из ЕУ", каже доктор медицине Радољуб Милошевић из Флорy д.о.о у Крушевцу.

Безбедни, без присуства вештачких материја и хемијско-синтетичких пестицида органски производи су од непроценљивог значаја за очување виталности организма што је Флорy определило да прошле године започне производњу органик инстант дечије хране у складу са строгим европским и домаћим стандардима.

Увозне сировине условиле су већу цену готових производа који се отуда махом поласирају на тржиште Русије и Азије, а мањим делом на домаће.

"Цена органских производа већа је за 30-40 одсто од конвенционалних што поскупољује и саму производњу. Када би цене сировина биле ниже и ми би могли да смањимо цену готових производа бар за десет до петнаест одсто.

Према неким проценама, под органском биљном производњом у Србији је прошле године било тек нешто више од 11.000 хектара. Отуда је већина еколошких производа на нашем тржишту из увоза, а само одређене количине воћа, поврћа, житарица, сокова и џемова домаћег порекла.

Субвенцијама државе и едукацијом произвођача план је да у наредних десет година 20 одсто површина у Србији буде под органском производњом што би значајно унапредило здравље нације и заштиту животне средине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. септембар 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом