Читај ми!

Ђаконије са етно трпезе

На почетку Божићног поста у Перућцу код Бајине Баште, традиционално се организује такмичење у припремању посне трпезе. Кулинарско умеће показало је више од 20 екипа и појединаца.

Већ 15 година, на почетку Божићног поста у Перућцу код Бајине Баште, организује се такмичење у припремању посне трпезе. Ове године кулинарско умеће показало је више од 20 екипа и појединаца.

Славска погача, риба, пасуљ, бундева али салата трљаница, крпена гибаница и туршија од грожђа, део су овогодишњег "Српског стола посне хране" на коме је представљено више од 500 јела и посластица које су припремали кувари, појединци и представници двадесетак удружења, угоститељских предузећа и школа из свих крајева Србије.

Стефан Вељковић из Угоститељско-туристичка школа Ниш, каже да су покушали да споје традиционалну и модерну кухињу, а оно што издваја из традиционалне кухиње је крпена баница, а из модерне пуњене лигње и поховане маслине.

"Храна је сервирана у једном традиционалном стилу, значи ништа нисмо модернизовали, нисмо тражили ново посуђе, вратили смо се својој традицији", каже директор ВУ "Тара" Јован Мијатовић.

Божица Панчић из Дечије установа "Љубица Вербалов", Пожаревац каже да се култура исхране стиче још од малих ногу и зато у вртићима подстичу децу на здраву исхрану.

По оцени жирија врхунских кувара и познавалаца хране, осим ове године знатно бољег квалитета, изложена јела представљала су добар спој традиције и савремених трендова у припремању хране.

"Показали су једну фину линију српске културе кроз храну. Овде је најважније било да су само одабрали намирнице аутентичне оним крајевима из којих долазе", истиче председник Жирија Милијан Стојанић.

Председник Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниш Зоран Мирашевић каже да је познато је да је југ Србије карактеристичан баш по националној кухињи и све што је спремљено је прелепо.

До новог окупљања и представљања кулинарског умећа, многи од рецепата насталих на овом такмичењу, наћи ће се у књизи која ће изаћи поводом 15 година постојања традиционалне, Угоститељско-туристичке манифестације "Српски сто посне хране".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. новембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом