понедељак, 22.10.2012, 13:02 -> 10:55
štampajСушени парадајз из Кикинде
Дејан Угрешић из Кикинде, једини у Војводини, а вероватно и у Србији, производи сушени парадајза. Производ је, каже, веома тражен и доноси пристојну зараду.
Од 400 килограма свежег парадајза, које је убрао са 500 стабљика сорте уно, Дејан Угрешић, члан Удружења повртара "Банатска ленија" из Кикинде направио је 40 килограма сувог парадајза.
Опрани, свежи парадајз пресече се на пола, посоли и ређа на полице, објашњава Угрешић технологију производње:
"Температура сушења у пластенику, уз неопходну промају, је од 50 до 55 степени. Исечени парадајз се суши од осам до петнаест дана, у зависности од величине плода."
Сушени парадајз је веома тражена роба на Западу, највише као саставни део разноврсних салата у ексклузивним ресторанима, а радо се користи и у домаћинству Угрешића.
Дејанова супруга Кристина истиче да омиљену слату прави тако што сушени парадајз пусти да мало остоји у води, а након тога дода му маслиново уље, бели лук и мало сушеног босиљка и павлаку.
Технолог Никола Филиповић каже да су предности такве врсте полупроизвода што имају изузетно смањену количину и проценат влаге, што омогућује квалитетније лагеровање и трајност.
"Сува материја је знатно повећана, што производу даје већи квалитет", додаје Филиповић.
На овогодишњој међународној сајамској манифестацији Лорист у Новом Саду, сушени парадајз Дејана Угрешића награђен је великом златном медаљом за квалитет.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар