недеља, 30.09.2012, 10:33 -> 10:46
Фестивал зимнице у Коцељеви
За домаћице у Коцељеви, Фестивал зимнице је прилика да своје производе, слатку и слану зимницу коју припремају по традиционалним рецептима и без конзерванса, представе купцима. Хит 4. фестивала у Коцељеви био је краставац с паприком.
Ни криза, ни суша, нису оставиле без посла домаћице у Коцељеви. Оне су решиле да плодове из својих пластеника претворе у зимницу и тако од својих производа више зараде. Неке од њих, радиле су у приватизованој фабрици "Воћар".
После губитка посла, Славица Марковић из Коцељеве посветила се повртарству и припреми домаће зимнице. Сада, уз помоћ укућана, сланим и слатким плодовима напуни више од хиљаду тегли. Тако се, каже, из пластеника искористи све, а новац у кућу стиже и током зиме.
У домаћинству Марковића, годишње се произведе око десет тона разног поврћа. Међутим, то није много исплативо, ако се продаје само свеже, каже Славица Марковић.
"Зато смо решили да то прерадимо на традиционалан начин, као наше мајке и баке што су радиле", објашњава Славица. "Пратимо преко интернета где се одржавају разне манифестације и тамо гостујемо са зимницом."
Најважнији им је Фестивал зимнице у Коцељеви, на којем је ове године било осамдесет излагача.
У директном контакту са купцима, на штандовима се прода око 500 тегли по цени од 120 динара за краставце до 400 за домаћи ајвар.
"Због контакта са људима после сајма, продам још више производа", каже Милена Павловић из Коцељеве. "Потрошачи наручују зато што је ово здрава храна, без конзерванса, пастеризована."
Милена Максимовић каже да зимницу купцима испоручују и поштом, а онима који станују у ближим местима односе на кућну адресу.
Произвођаче зимнице ове године посетили су и представници норвешке амбасаде и пријатељског града Ерланда, заинтересовани за сарадњу.
"Норвешко тржиште је тржиште са високим ценама и зато захтева производе високог квалитета и праћење тог стандарда. Овде је потребна таква фабрика и ми смо расположени да помогнемо", рекао је Њ.е. Нилс Рагнар Камсваг, амбасадор Норвешке у Србији.
У Коцељеви се поврће у пластеницима производи на више од 500 хектара, и на још стотину хектара на отвореном. У тој општини има и око 450.000 стабала шљива, због чега је извоз зимнице велика шанса за зараду.
"Ми имамо и норвешке пријатеље који су овде са нама и који су заинтересовани за увоз зимнице, јер то код њих не успева, бар не на овај начин као код нас", каже Верољуб Матић, председник општине Коцељева.
Док не почне извоз, продају зимнице из Коцељеве општина помаже како може, припремом јединственог сајма.
Организација Фестивала сваке године све је боља, али за добар пласман овог домаћег производа неопходно удруживање и ангажовање током читаве године.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар