Читај ми!

Светковина у част грожђа и вина

Завршетак радова у виноградима у Александровцу прослављен 49. манифестацијом "Жупска берба".

У Александровцу је завршена 49. „Жупска берба." После много година, привредно-туристичка манифестација, коју током четири дана посети неколико стотина хиљада гостију, поклопила се са завршетком радова у виноградима.

Светковина у част грожђа и вина протекла је без кише, коју су жупски виноградари током лета жељно ишчекивали.

"Род је за трећину мањи него што је било ових година, а што се квалитета тиче имало је доста шећера. Видећемо да ли има и других материја", каже виноградар из ТржцаМомчило Минић.

Иако је грожђе мање родило труд се ипак исплатио. Због суше уштедело се на заштитним средствима. Ова година је, кажу искусни виноградари, за наук, а са тим су сагласни и стручњаци.

"Мораће много више да се размишља о наводњавању, о бушењу бунара и другим видовима помоћи за младе, али и старе засаде", каже стручни сарадник за агроекономију Зоран Старинац.

Нових засада ће бити, јер се Жупљани враћају својој вековној традицији и производњи вина у породичним винаријама.

"Планирамо да проширимо засаде, јер нам се тржиште повећава сваке године, 30 до 40 одсто нам расту потребе за количинама", каже винар из Тржца Милан Спасић.

Пут до избирљивог тржишта није лак, али су Жупљани још пре пет деценија, када је заживела привредно туристичка манифестација "Жупска берба" почели да га трасирају.

У дане светковине, када славе завршетак бербе, угосте велики број посетилаца из земље и света и обавезно склопе по неки нови посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом