Читај ми!

Чувари природног богатства

На Мећавнику договорено оснивање независне Организације за мониторинг природних ресурса Србије, која ће се борити за очување здраве животне средине и одрживи развој Србије.

Иницирана могућим истраживањима никла у Србији, а на подстицај из Мокре Горе, Чајетине и Ужица, идеја о очувању здраве околине прихваћена је и у Тополи и Врњачкој Бањи, па су на Мећавнику начињени први кораци у формирању невладине организације чији је циљ одрживи развој Србије.

Са Мећавника подсећају да је за коришћење природних богатстава Србије много бољих начина него што је то експлоатација никла.

Емир Кустурица, директор Парка природе "Мокра Гора" каже да би Србија требало да има нови концепт.

"Да Србија засади од Куршумлије од Пожеге милион хектара воћки, да се отворе јавни радови и да се направи веза приватно-јавно улагање и да тих милион хектара буде нови концепт Србије. Москва поједе месечно 80.000 тона јабуке", каже Кустурица.

Божидар Алаксандровић из винарија "Александровић" из Топола објашњава како су села на том подручју винородна, где се производи воће највишег квалитета, које се извози и у Русију и земље Западне Европе.

Иницијатори будуће независне Организације за мониторинг природних ресурса Србије позивају надлежне да провере улогу једног од бивших државних секретара у додели концесије "Јуропијен никлу", компанији чијег је борда сада члан, и верују да су са ресорним министарством на добром путу ка утемељењу широког фронта у заједничким настојањима за очување богатства Србије.

Иначе, мокрогорски камен је под дејством природних сила током милиона и милиона година постао руда лимонит, која у себи садржи никл. Та руда на Мокрој гори садржи мали проценат никла, што значи да би технологија вађења никла у том случају била веома захтевна и да би подразумевала коришћење сумпорне киселине, која је велики загађивач.

"Ми смо имали концесије, али сада, по информацијама које поседујемо, оне не постоје и нису ни дате, претпостваљам због онога што се догодило пре десетак година, тако да је решење да будемо опрезни", каже проф. др Драган Миловановић.

Члан Општинског већа Врњачке Бање инжењер Драган Говедарица каже да, када је реч о општини Врњачка бања, њихов став је поштовање статута и заштита шума.

Независна организација, чије се оснивање очекује за петнаестак дана у Тополи, уз мониторинг природних ресурса, обезбедиће координацију, научну и стручну сарадњу, ради очувања здраве Србије и њених драгоцености.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара