Читај ми!

Шећера има довољно

Шећерана у Ковачици ради пуном паром и запослени су задовољни квалитетом и дигестијом овогодишњег рода. До краја новембра овде ће произвести више од педесет хиљада тона шећера.

У компанији СУНОКО у чијем саставу ради и шећерана у Ковачици произвешће у овогодишњој кампањи око 200.000 тона шећера што је на нивоу вишегодишњег просека. Тржишту се сваког дана испоручује око стотину тона шећера.

Само у ковачичкој шећерани дневно се преради око шест хиљада тона шећерне репе, а произведе се више од 900 тона шећера.

Због суше и мањег приноса овде су одлучили да ратарима повећају откупну цену слатког корена која сад износи 40 евра по тони.

У компанији поздрављају уредбу републичке Владе о забрани извоза шећерне репе и, како кажу, имаће довољно репроматеријала да упосле све своје производне капацитете.

Директор шећеране у Ковачици Србољуб Динић каже да ће бити довољно шећера и за домаће тржиште и за кондиторску индустрију и за извоз.

"Покушаћемо да се договоримо са представницима Европске уније и да повећамо садашње извозне квоте - каже Динић.

Произвођачи су задовољни квалитетом шећерне репе, а посебно дигестијом која је изнад 16 одсто.

Шећерна репа је квалитетнија него прошле године, а дигестија је већа. Најбитније је да да је здрава да се вади на време и да не стоји дуго на њивама", каже Ненад Максимовић, технолог у шећерани.

Камиони свакодневно одвозе шећер и потрошачи не би требало да брину због тренутне несташице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом