четвртак, 20.09.2012, 11:33 -> 15:41
štampajШећера има довољно
Шећерана у Ковачици ради пуном паром и запослени су задовољни квалитетом и дигестијом овогодишњег рода. До краја новембра овде ће произвести више од педесет хиљада тона шећера.
У компанији СУНОКО у чијем саставу ради и шећерана у Ковачици произвешће у овогодишњој кампањи око 200.000 тона шећера што је на нивоу вишегодишњег просека. Тржишту се сваког дана испоручује око стотину тона шећера.
Само у ковачичкој шећерани дневно се преради око шест хиљада тона шећерне репе, а произведе се више од 900 тона шећера.
Због суше и мањег приноса овде су одлучили да ратарима повећају откупну цену слатког корена која сад износи 40 евра по тони.
У компанији поздрављају уредбу републичке Владе о забрани извоза шећерне репе и, како кажу, имаће довољно репроматеријала да упосле све своје производне капацитете.
Директор шећеране у Ковачици Србољуб Динић каже да ће бити довољно шећера и за домаће тржиште и за кондиторску индустрију и за извоз.
"Покушаћемо да се договоримо са представницима Европске уније и да повећамо садашње извозне квоте - каже Динић.
Произвођачи су задовољни квалитетом шећерне репе, а посебно дигестијом која је изнад 16 одсто.
Шећерна репа је квалитетнија него прошле године, а дигестија је већа. Најбитније је да да је здрава да се вади на време и да не стоји дуго на њивама", каже Ненад Максимовић, технолог у шећерани.
Камиони свакодневно одвозе шећер и потрошачи не би требало да брину због тренутне несташице.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар