четвртак, 06.09.2012, 10:49 -> 11:13
štampaj"Дани вргања" на Копаонику
Копаоник овога лета, бележи дупло већу посету него лане. Бројни гости током викенда на планину су дошли на позив туристичке организације Бруса и Рашке, Националног парка и МК "Моунтаин ресорта" који су организовали, трећу годину заредом, манифестацију "Дани вргања".
Од краја јула до првих мразева годинама су сунчане обронке и шуме Копаоника походиле стотине берача у потрази за вргањом и добром зарадом.
У част једне од најквалитетнијих гљива, на крову Србије организована су надметања кулинара и изложба етно понуде поткопаоничког краја, од ручних радова до природних ракија, зачињених изворном песмом и игром.
"Дајем им сваку подршку за овакву и сличне манифестације. Како на Копаонику тако и свуда по Србији. Ми треба да се вратимо природи и нашим коренима", каже Марко Петровић из Соко Бање.
У припреми хладних и чорбастих јела, вргања на плеху и роштиљу, надметало се девет екипа са Копаоника, из Аранђеловца, Рашке и Баљевца.
Због велике суше свежи вргањи овога лета на Копаонику су права реткост. Првонаграђени на Данима вргања имао је 600 грама и завршио је на врелом уљу.
Радослав Ђурасовић из Ловачког друштва "Букуља" из Аранђеловца каже да печурке доносе са Букуље и оближњих брда.
"Ове године је слабо било, није их било уопште. Ово што смо донели, донели смо самлевене вргање од прошле године. Мало је било више кише па је имала прва тура, друга и трећа није имала нигде", додаје он.
Искусни берачи кажу да се у најроднијим годинама на Копаонику у сезони могло сакупити и 60 тона вргања што је немерљиво више у односу на 200 килограма колико је прикупљено ове године.
Зоран Јеленковић, организатор манифестације каже да су за такмичење, углавном коришћени суви и мрзли, а да је врло мало било свежег вргања.
"Вргањ је многим људима направио куће, купио кола, целе породице су ишле у
брање. Породично су се бавили тиме, то је развијено у овом крају и за сезону су могли да зараде по десетак хиљада евра", каже Зоран.
Захваљујући одличном квалитету Копаонички вргањ одавно је освојио тржишта Италије и Француске, али због малог рода откупа нема, па ће у прикупљеним количинама и кулинарским специјалитетима од вргања ове године уживати само мештани и гости Копаоника.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар