Нови погон "Сојапротеина" у Бечеју

У фабрици "Сојапротеин“ у Бечеју отворен нов погон за прераду сојиног концентрата. Проширење капацитета омогућиће да се годишње преради 250 хиљада тона соје, углавном за извоз, и да се, већ идуће године, заради седамдесет милиона евра

Приватна бечејска компанија за прераду соје "Сојапротеин" пустила је у рад нови погон за производњу сојиних протеинских концентрата за сточну прехрану. Проширење капацитета омогућиће да се  годишње преради 250 хиљада тона соје, углавном за извоз, и да се, већ идуће године, заради седамдесет милиона евра.

Вредност инвестиције је 30 милиона евра, а капацитет новог погона је 70.000 тона. Планирано је да "Сојапротеин" уместо досадашњих 50 одсто у извоз пласира скоро 80 одсто својих производа.

Генерални директор "Викториа групе", чији је члан "Сојапротеин", Зоран Митровић рекао је на отварању новог погона да најновија инвестиција омогућује тој фирми да буде најмодернија у Европи за производњу сојиних концентрата.

Митровић је рекао да је компанија у протеклих десет година повећала извоз за осам пута.

У протеклих десет година извоз "Сојапротеина" је са више од пет милиона евра повећан на више од 40 милиона евра, а укупан приход је са 54 милиона достигао 119 милиона евра.

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић рекао је на свечаности да ће повећан извоз "Сојапротеина" побољшати спољнотрговински биланс Србије и њену позицију на медјународној сцени.

"Поменимо и да 40.000 привредника сарадјује са 'Сојапротеином' и 'Викториа групом' и самим тим пољопривреда Војводине је много снажнија због оваквог пословања компаније", рекао је Пајтић.

На отварању новог погона "Сојапротеина" у Бечеју био је и вршилац дужности директора Канцеларије Европске банке за обнову и развој у Србији Ијан Браун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом