Читај ми!

Свемирски кромпир из Печењевца

Кинези који су у Печењевцу на два и по хектара гајили органско поврће отишли су одавно са закупљеног газдинства, али су оставили траг. Пронашао га је, и већ неко време успешно следи, Слободан Виденовић.

Иако по боји подсећа на цвеклу, по облику на ротквицу, то је и даље кромпир, али кинески или, како га још зову, свемирски.

Кинески кромпир је биљка најбогатија селеном од свих које се могу наћи на нашем тржишту, истиче Слободан Виденовић.

"Реч је о изузетном производу који поред селена има и других предности. Уосталом, интернет је данас свима доступан и све може да се прочита", каже Виденовић.

Виденовић је, за почетак, имао килограм кромпира који је добио од Кинеза који су у Печењевцу својевремено закупили мало имање на којем су производили органско поврће.

Сада сам производи и семенски кромпир, јер га Кина не извози. Мало по мало, стигао је до површине од десет ари кромпира за јело. Кинески кромпир није захтеван за производњу и баш ту види своју шансу.

За то поврће требало би да се заинтересује и наше Министарство пољопривреде, сматра Виденовић.

"Довољно је рећи да Кинези од овог производа извозе само прерађевине, да су чипс и пире од њега непревазиђени и да се користи чак и вода у којој се кромпир кува", наводи Виденовић.

То што се Слободан међу мноштвом кинеског поврћа одлучио за кромпир, а не, рецимо, за кинеску салату или купус, није случајно.

Печењевце је деценијама чувено по производњи кромпира. Стотине хектара је и ове године засађено. И мада на први поглед изгледа да је суша плодове већ повадила, највећи произвођач кромпира у селу каже да разлога за бригу нема.

"Биће кромпира и за извоз. Борили смо се крваво. Наводњавали, заливали, сачували смо и квалитет и количину", каже Новица Стефановић, рекордер у производњи кромпира.

Кромпиром ће Печењевце ове године хранити бар пола земље, сам Слободан тек мали број људи, не само због ограничене количине већ и због цене.

Виденовић наводи да тај кромпир ни у Кини није доступан свима. "Скуп је – цена је 1,20 евра", наводи Виденовић.

Ако је килограм нашег кромпира двадесет динара, рачуница је јасна, а укус - то се мора упоредити, најбоље, како кажу, у септембру.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом