Читај ми!

Врућинa шкоди и печуркама

ПЗа девет година,п ородица Штетин постала је највећи произвођач печурака у околини Панчева. Развили су посао и добро зарађују, али им тренутно муке задају високе температуре.

Иако не расту на отвореном и печуркама сметају врућине. Ни већи број клима-уређаја не може да снизи температуру на 17 степени, колико треба да буде у просторијама у којима се гаје. Породица Штетин из Панчева страхује да ће овогодишњи принос печурака бити смањен.

Убрзано сазревају, па Бранка и Миодраг Штетин морају даноноћно да их беру, а такође и чувају од болести, које се у оваквим условима чешће појављују. Најгоре је, кажу, у просторији где су печурке већ зреле.

За добре печурке најважнији је добар компост, каже Штетин, који они купују, а ни улагања нису превелика.

Потребне су четири просторије, где су шампињони у различитим фазама раста, полице, расхладни уређаји и тресет.

Породица Штетин запошљава једну радницу и производе печурке прве класе, а ако неке буду нижа класа, продају их мариниране.

"Да би се зарадило од овог посла, треба избећи накупце. Ми смо се препородили откако више не продајемо њима", наглашава Миодраг Штетин. "Сам нађеш купца, сам развозиш, и онда можеш лепо да зарадиш."

Штетини шампињоне продају на пијаци, али пре свега ресторанима и пицеријама. Сваке године повећавају производњу, а план за ову годину им је да продају бар 25 тона печурака и зараде до 15.000 евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
5° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом