Читај ми!

То је прави пиротски качкаваљ

Пиротска Млекарска школа отворила је продавницу сира и других млечних производа, припремљених по традиционалној, два века старој, рецептури.

Простор и неопходну опрему за прву продавницу Млекарске школе у Пироту обезбедила је локална самоуправа.

Продавница, у којој се, поред познатог пиротског качкаваља, могу наћи и остали млечни производи, осим комерцијалног, имаће и образовни карактер.

Снажне руке искусних мајстора и поштовање оригиналне рецептуре, старе више од два века, основни су предуслови за припрему чувеног пиротског качкаваља. Традицију справљања, овог деликатеса, чува Млекарска школа у Пироту.

"Качкаваљ се ручно меси и ручно досољава", објашњава професор Млекарске школе Саша Петровић, "потом сазрева три месеца под истим условима какви су били пре сто, стопедесет година."

У припреми свих млечних производа учествују и ђаци, којима је то део обавезне наставе. Отварањем продавнице, стицаће практична знања и из трговине.

До сада се пиротски качкаваљ могао купити само у просторијама Млекарске школе.

"Нама је важно да имамо затворен процес, пре свега да одржимо производњу и практичну обуку, и да побољшамо продају", каже Милан Вучићевић, директор Млекарске школе. "С друге стране, производи ће бити доступнији потрошачима, поготово онима који долазе са стране."

У млекарској школи месечно се произведе десет тона пиротског качкаваља. Брендирањем овог производа, које је у завршној фази, биће створени услови за проширење производње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. новембар 2025.
0° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом