Читај ми!

Какав хлеб једемо

Грађани Ниша све чешће се жале на квалитет хлеба који се продаје. Кажу да је последњих година све лошији. Пекари не мисле тако: они кажу је то субјективни осећај потрошача и да је квалитет хлеба задовољавајући.

Хлеб скоро свих произвођача у Нишу углавном је сличан. Грађани се жале да је квалитет опао, да су векне спљоштене и недопечене, да већ сутрадан није употребљив, „да се мрви".

Пекари, с друге стране, тврде да поштују све одредбе правилника о квалитету пекарских производа.

„То да је хлеб лошијег квалитета је врло субјективни осећај, јер је принцип и рецепт за прављење тог такозваног тунелског хлеба исти", каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара Ниша.

Ипак, они који сигурно знају како се хлеб некада пекао не мисле тако. Светомир Марковић, који је 40 година радио као пекар каже да је квалитет лошији, јер произвођачи желе да што више зараде:

„Кад не би стављали адитиве, можда би хлеб био бољи и то треба да се забрани. Сада га пеку на плеховима и због тога хлеб упија тај мирис."

У Центру за заштиту потрошача „Форум" планирају да са инспекцијом ураде контролу квалитета хлеба, јер су притужбе све чешће.

„Некада смо, док је Житопек био државна фирма, имали веома квалитетан хлеб", наглашава Јован Јовановић, из Центра за заштиту потрошача „Форум". „Након приватизације, квалитет њиховог хлеба је пао, а остали произвођачи из Ниша и околине који продају овде имају хлеб лошег квалитета."

У Србији, сваки становник годишње поједе око 105 килограма хлеба, што је 2,5 пута више него у Немачкој и Француској.

 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. новембар 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом