Читај ми!

Сланинијада у Качареву

У центру Качарева је ових дана вашарска атмосфера: много људи, дим роштиља, мирис сланине која се топи. До недеље, када се завршава 25. Сланинијада, посетиоци могу да по повољнијим ценама купе деликатесе од меса, међу којима су и чварци од мангулице.

На Сланинијади у Качареву, као и у протеклих 25 година у ово време, много је гостију. Дошли су излагачи из целе Војводине  и са Златибора.

У центру је гужва: посетиоци који обилазе штандове, гомиле меса које се пече на роштиљу, топе се чварци, проба се кобасица. Пронашли смо и једну тезгу где се продају печеница и кобасице од коњског меса.

"Коњско месо је здраво, без холестерола", уверава нас продавац. "Најбоље је."

У потрази и за другим здравијим залогајима, стижемо до Качаревца који узгаја мангулице, а овде продаје маст, чварке и сланину. Цене су нешто више него за производе од обичне свиње.

У Качареву све више људи гаје мангулице, јер се, како каже, то месо све више тражи: "Сад нас је десетак. Ја сад имам прасиће које ћу припремати за клање."

"Често купујем месо мангулице, добро је", каже један од посетилаца. "Лекари кажу да је здраво, а ја морам да мислим на здравље, видите какву килажу имам."

Има и других разлога за куповину тих производа: "Купио сам јер ме подсећа на детињство. Одрастали смо на месу мангулица."

Међународна конкуренција

На такмичење за најбољу сланину стигло је 460 узорака из 10 земаља. Има их из Литваније, Француске, Немачке и земаља региона.

Купци су задовољни јер могу да напуне фрижидер за мање новца него иначе, а и продавци који, углавном, продају све шо изнесу на тезгу.

"Није то неки велики попуст", каже посетитељка сајма, "али је боље него у продавницама. Ко има, купиће, ко нема, само ће да прође."

Попуст је од 15 до 20 одсто, објашњава продавац: "Има купаца. Прво прођу, пробају, па се онда одлуче и за куповину."

Користи од ове манифестације не завршавају се у недељу. "Ова манифестација је привредно-туристичка", наглашава градоначелница Панчева Весна Мартиновић. "Качаревци су се одлично снашли у организацији и добри су домаћини. Ово је права промоција за њих и за Панчево."

Захваљујући Сланинијади, Качарево је постало туристичко место, а у селу се све више развија пољопривреда.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво