Читај ми!

Можда јесте прехлада, али ипак проверите да није ковид

Кажу да се љубав и кашаљ не могу сакрити. Комбиновани лек на бази парацетамола ублажиће симптоме прехладе и грипа. Aли, посумњајте ако кашљете и на корону, тестирајте се, баш због оних које волите, а са њима делите животни или радни простор.

Многи ових дана кашљу, кијају, имају повишену температуру. Неки од њих знају одмах шта им је. Покисли, убила их клима или промаја, пресекло ладно пиво.

А на питање да није ковид? Сигуран одговор не оставља простор за полемику. "Ма какав ковид. Обична прехлада, прашак онај комбиновани решава све. Није ми ништа, чак и радим."

Тако сам свој мајстор, из једног београдског предузећа, кесицу у џеп па кад осети да гори, да му није добро, попије и иде даље. Наставља све дневне активности. Понаша се тако из њему знаних разлога, али многи немају баш избора. Морају на посао како не би остали без значајног дела иначе мале плате. Поједини послодавци игноришу препоруке о седмодневној изолацији, занима их само радни учинак, али не и ковид и плаћено боловање.

То ипак не значи да ко зна да је заражен мисли да је све решио коктел-леком на бази парацетамола или ибупрофена и да се окружи колегама, пријатељима без дистанце и без маске. Сад је изгледа блам носити је. Зимус смо готово са презиром гледали оне који не носе маску у превозу, а у последње време са чуђењем и подсмехом људе који их имају. Као да смо једнострано прогласили крај короне, а бројеви само расту.

А сам свој мајстор-доктор, кад после неколико дана и колегиница почне да кашље, да је тресе грозница, дијагнозу даје исту: ако није пила ладно пиво, онда ју је убила промаја или клима. Преписује јој исту терапију, неки од оних комбинованих лекова, кô лимунада и проћи ће.

Али, све чешће није ништа од понуђеног, већ је ковид и код њега, па од њега и код колегинице.

Тестирајте се ако симптоми личе на корону, а планирате да идете у неки колектив, на посао, концерт, дружење. Није решење попити комбинован лек да олакшате дисање и спустите температуру, а да ширите вирус. Не лечите се сами, не скривајте симптоме. Колико год је могуће смањите контакте тих недељу дана.

У противном можете заразити и неког ко ће теже проћи од вас, јер има слаб имунитет или бројне хроничне болести.

Кажу љубав и кашаљ се не могу сакрити. Па зато не покушавајте да сакријете ковид од оних које волите а делите с њима простор, тако што попијете лек за ублажавање симптома. Сазнаће они на не баш пријатан начин.

Извињење значи, али не помаже баш много. Не питајте како знам.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије