Читај ми!

Лажна дојава да референдум није успео

Да ли дојава може бити лажна? Да ли референдум може да не успе? Два питања – два одговора.

ЛАЖНА ДОЈАВА. На телевизији и у штампи у последње време често смо се сретали с конструкцијом лажна дојава. А може ли дојава бити лажна?

Прво, дојава је глас о некоме/нечему, вест, обавештење, порука. Ако смо гласно проговорили о некоме/нечему, још пред неким, постоје сведоци да је било дојаве, па нема лажи.

Или има?

Лажан – који представља лаж, неистину.” Не само то. Кажемо да су и сузе лажне иако их има, видимо их, али су неискрене чак и када су крокодилске.

А имали смо лажне пророке, некада у Светом писму а чак и данас: представљају се да су прави а нису. А ко су „лажни пријатељи”? Речи које у два језика звуче исто или слично, заправо имају различито значење.

Лажни зуби су вештачки, а лажне исправе су фалсификоване, и вести су лажне, и узбуна је лажна, зашто не би могла и дојава. Придев лажан показује да је садржај именице дојава неистинит с циљем да се обмане, превари.

Ово је случај полисемије, или вишезначности, тј. својства придева лажан да има више значења.

НЕУСПЕО РЕФЕРЕНДУМ. Није то баш тако једноставно.

Цензус је доскора износио 50+1, што значи да је за доношење одлука било неопходно да изађе 50 одсто уписаних бирача и још један да би одлука била валидна.

Да на референдум расписан по старом закону није изашло довољно гласача, могло би се говорити о томе да није успешно реализован, да је неуспешан, промашен.

Али у децембру прошле године Скупштина је одлучила да више није важно колико ће уписаних бирача изаћи на референдум, пошто је укинут цензус од 50 одсто.

За референдум се више не може рећи да није успео. Да ли?

У јануару је одржан референдум по новом закону. „Захтевамо да Народна скупштина Републике Србије констатује да референдум није успео”, речи су једног од опозиционих првака.

Овде придев неуспео, поред осталог, значи веома мали одзив, као и жељу да се посебно нагласи да је недопустиво мали број изашлих, али то је лични утисак.

Пошто по новом закону више није важно колико ће уписаних бирача изаћи на референдум, јер је укинут цензус од 50 одсто, сваки референдум је успешан.

Важећа ће бити одлука за коју је гласала већина изашлих бирача, макар и одзив на референдум био мали.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво