Нас треба искоренити као цивилизацију

Ових дана добијам небројено много порука, пошалица, смешних видео-клипова. Примећујем да су током времена прилози све мање смешни, а мудрости све овешталије. Једна ствар се провлачи и упорно понавља: вирус нас је затворио у куће, што се тумачи као освета природе за све што јој чинимо. Иза овог наоко сасвим утемељеног натуралног става крије се опасна мржња према цивилизацији.

Погледајте само шта радимо свињчићима о Божићу! Погледајте само шта раде Американци ћуркама на Дан захвалности! Погледајте само шта радимо јелкама о Новој години! Погледајте само шта радимо пилићима током целе године! Па нас треба искоренити!

Све треба да буде натурално. Дарвинов точак еволуције треба да окрене неколико крупних милионских кругова унатраг, па да нестане целе људске цивилизације, а на земљи да завлада анимална демократија.

Нисмо знали шта ће нас опоменути, па је, ево, дошао, коронавирус да нам објасни да смо једна пошаст коју треба искоренити, јер смо на Земљи по свему повлашћени.

Разумем да неко мрзи неког човека; можда разумем (али не оправдавам) да неко политички презире неку групацију људи, али ми никако није јасно да човек мрзи цело човечанство. И то зашто: зато што је човек постао човек, узео ствар у своје руке и потчинио себи целу природу!

Заборављамо да је ово темељна одредница цивилизације и да без ње нема ни мишљења ни певања, ни брзине, ни спекулативног размишљања, ни филозофије, ни летова у космос - укратко нема ничег што одликује човека. Али, не мари.

Имамо рецепт који сам ових дана добио фамозним "вибером". Он вели: "Заспали смо у једном свету, а пробудили се у другом. Одједном Париз више није романтичан, Њујорк више није град који никад не спава, Кинески зид више није тврђава, а Мека је празна. Загрљаји, пољупци постали су оружје. Не брините! Земља наставља свој живот и он је прелеп. Једино је људе затворила у кавезе. Ви нисте нужни. Ваздух, земља, вода и небо без вас су сасвим добро!" Крај цитата!

Ко може ово да намаже с доста масла и поједе, пријатно! Мене ово подсећа на причу дежурних циника о томе како је изгледала канализација у старој Атини. Како Атина има сасвим мали пад ка луци Пиреј и дуж њега не могу довољно добро да отичу цивилизацијске фекалије, град је још у петом веку пре нове ере направио посебно занимање које је звао "чешљугари" (описао сам их детаљно у роману "Последњи аргонаут").

Ови нарочити ђубретари грубим дрвеним грабуљама гурали су излучевине Паладиног града и гонили их у колекторе код мора. Кажу да су се сви путници који су долазили у град с југа прво сусретали с њима и невиђеним смрадом који се одатле ширио...

Али, шта то доказује о цивилизацији старе Атине, о филозофији, о Дионисију, о Периклу и његовом времену? Ништа, као што ни уређење канализације старе Венеције ништа не доказује о величини и слави "Серенисиме" ("Најсветлије"). Јесте, истина је, о томе је писао и Бокачо у Декамерону, праве канализације у 14. и 15. веку у заносном воденом граду није ни било, него су се фекалије избацивале лавором право у мали шанац којим су отицале ниже у море. Срећа те је Венеција имала 200 кишних дана годишње, иначе би се удавила, знате већ у чему...

Кад сте неком хтели да напакостите, заврљачили бисте лавор мало јаче и просули му своје ноћашње излучевине право на главу, што је врло лепо приказано у истоименом Пазолинијевом филму (Декамерон из 1971)!

Али у том истом 15. веку никла је у Венецији црква Свети Јован и Павле, гробље венецијанских дуждева и најсјајнија готичка грађевина Венеције.

Нема дакле, начина да одвојимо људски сјај од људске прљавштине; сјај кухиње од смрада црева, али само неуки и злобни људи могу стално да држе затворен нос са два прста кад се сусрећу са Микеланђеловим Давидом или Грачаницом на Косову.

Све такве треба упутити на чињеницу да су светски океани и даље 70 одсто ненасељени, а светско копно 40 одсто. Па ево им широког друма. Нема канализације, забранимо и одећу, наравно и електрику и водовод. Купајте се на кишници, хватајте животиње у замке или једите само биље које отпадне са гране и будите срећни. Оне који и након коронавируса желе да остану у цивилизацији - првог дана заборавите!

И за крај, неколико најчешће спомињаних "натуралистичких" стереотипа.

Људска танка црева дугачка су и до десет метара што јасно указује на то да смо начињени да будемо вегани!

Више шишања прави гушћу косу, што речито показује да смо настали космати и да треба да будемо космати.

С тим у вези: знојење је природан процес и не треба га сузбијати никаквим перспирантима.

Читање при слабој светлости оштећује вид, те је јасно да смо створени да будемо дневни ловци, а не ноћни читачи (далеко било, филозофи).

Жена је створена да рађа, а мушкарац да доноси улов и принос. Свака једнакост и еманципација зато је обмана и лаж.

Жена не треба да ради одговорне послове (директорка, канцеларка, председница владе и сл.) јер најмање три дана месечно није нормална због предменструалног синдрома.

Нешто од ове филозофије или пре "филозофије" можда вам ускоро стигне фамозним (натуралним) "вибером"!

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво