Читај ми!

Зашто не треба славити 8. март

Од тога да је био повод који је требало да укаже на неравноправан положај жена у друштву и дан који жене треба да проведу на улицама тражећи исправљање неправди које их и данас у 21. веку прате, 8. март се претворио у перверзију идеала због којих је и успостављен. Постао је прилика за банално исказивање наклоности, шанса да се зараде друштвени поени у ери политичке коректности и још једна у низу прилика да се потрошачко друштво покаже у пуном сјају. А 9. марта све по старом...

Уопште нисам против Дана жена као таквог, који треба да постоји као симбол историјске борбе жена да не буду подређене мушкарцима у сваком погледу и аспекту живота, већ равноправне особе које могу да допринесу бољитку друштва у свим његовим сферама, а не само рађајући и одгајајући децу.

И не само као симбол пређашње борбе, већ као отрежњујући подсетник да се и на прагу треће деценије 21. века жене и даље суочавају са бројним проблемима које би нас све у целини требало да брину.

Од тога да жене на радним местима стрепе шта ће бити ако затрудне до сексуалног узнемиравања и злостављања.

Од тога да су и даље у многим домовима кућни послови резервисани за жене до тога да се мушкарци који, гле чуда, помогну својим партнеркама усисавањем или брисањем прашине поспрдно називају "папучарима". Друга крајност је да им се дивимо због некакве "изузетности", јер су способни да пресвуку бебу или испеглају веш без последица по себе и околину.

Од тога да су у просеку слабије плаћене за исте послове у односу на мушкарце до тога да се врло често вредност њиховог рада умањује, а оне унижавају.

Од тога да се и данас мужеви најчешће оправдавају када се извичу на супругу тиме да их је она изнервирала до тога да се у великом броју домова свакодневно врши насиље над њима, што психичко што физичко.

Само треба чути коментаре у свакодневном говору или друштвеним мрежама на случајеве сексуалног насиља и видети стање свести у друштву.

Добар пример је случај холивудског продуцента и филмског магната Харвија Вајнстина. У било којем друштву када би се повео разговор о овој теми ретко када сам чуо изравну критику сада већ правоснажно осуђеног силоватеља.

Увек је ту било оно "али". Не би он да га она није изазивала.

Каранфили и бомбоњере

Ако је највећи домет 8. марта поклањање цвећа, бомбоњера и других поклона, онда и не мора да се обележава. Бљутава банализација и комерцијализација Дана жена учинила је да људи верују да су жене задовољне, ако се један дан годишње према њима лепо опходе и поклањају им ствари, што је услов за опрост свих грехова према њима у претходних 364 (или 365) дана.

Већ недељу дана су на полицама продавница истакнути слаткиши у патетичним срцоликим паковањима. Ресторани нуде посебне аранжмане, велики продајни ланци организују акције...

Али већ знамо да бескрупулозна трка за новцем извитоперује и корумпира сваки догађај. Оно што је, међутим, страшно јесте што смо такво понашање нормализовали. И не само мушкарци, већ и велики број жена.

Чик покушајте да се појавите без поклона. Чак иако вам из куртоазије не спомену то, многим женама ће потајно бити криво што "се нисте сетили".

И ту се види сва трагедија површности која је 8. март постао. Сто одсто амбалажа, нула одсто суштина.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара