Шест типова посетилаца Сајма књига

Искуство ми је показало да постоји најмање шест типова посетилаца Сајма књига. Не класификујем их према ономе шта воле да читају него према мотивима доласка, јер мени је од тога шта читаш много важније – да читаш.

1. Књигољупци – Они су прави заљубљеници у књиге. Они не шетају поред штандова, већ читају полеђине књига, илити критике. Разматрају коју да купе, праве списак жеља. За то време гомила их гура, цокће иза њих јер праве гужву. Велика је вероватноћа да ће им неко ненамерно разбити камен у бубрегу. Посебну подврсту чине они који иду на трибине.

2. Групице – Најтипичнији пример су ђаци за које је резервисан Школски дан. Тај четвртак избегавају сви остали. Често им није мотив куповина књига, разговор са ауторима, слушање дискусија на трибинама, већ дружење са пријатељима, избегавање часова или одлазак у тржни центар.

3. Књигокупци – Посетиоци Сајма који су наменски дошли са списком књига које треба да купе. Често су то студенти, којима је јефтиније у халама Београдског сајма да штиклирају своју листу. Процентуално, то су они ретки који желе да имају књигу уместо копије коју ће ишарати хемијским оловкама и маркерима.

4. Бук за добар лук – Они који иду на отварање Музеја савремене уметности, или Народног музеја зато што је то "ин". Они су највероватније ишли и на Ретроспективу Марине Абрамовић. Кроз сајамске хале углавном прошетају, како би после сели на пиће са пријатељима.

Њихов подтип су селфићи. Они ће направити фотографију и окачити је на стори на Инстаграму. Дошли су да би били виђени. Селфића има и међу осталим типовима посетилаца, али не у оволиком проценту.

5. Туристи – Сајам им је на путу ка Ади Циганлији која је заправо њихов циљ, јер је лепо време. Прошетаће кроз хале, можда сретну неког кога знају. Неки од њих добили су бесплатне карте, и жао им је да их не искористе. Можда и купе књигу некоме коме је ускоро рођендан.

6. Служба, а не дружба – Њих је најмање. То су људи који су на неки начин ангажовани на сајму – у организацији су догађаја, новинари који прате трибине и промоције, аутори, пријатељи и породице запослених који долазе да им буду подршка и да их нахране.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво