Читај ми!

Санадер негирао примање мита

Пред истражиоцима Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала Иво Санадер негирао примање мита од 10 милиона евра од мађарске компаније МОЛ у замену за управљачка права нафтне компаније ИНА.

Бивши хрватски премијер Иво Санадер је на саслушању пред истражиоцима Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, негирао да је од мађарске компаније МОЛ примио мито од 10 милиона евра, како би им препустио управљачка права нафтне компаније ИНА.

Након давања исказа, које је због Санадерове болесне ноге одржано у затвору "Реметинец" у коме је од 18. јула кад га је Аустрија изручила Хрватској, његов адвокат Чедо Продановић изјавио да је Санадер негирао да је примио тај новац и поновио да није одговоран за оно што му стављају на терет.

"Санадер је рекао да је цела извршна власт знала за све што се догађало око продаје акција ИНА и препуштања управљачких права МОЛ-у", рекао је Продановић и додао да бивши премијер говорећи о влади, није помињао никаква имена и тврди да није узео никакву провизију.

Санадер је до сада давао исказ око афере "Фими медија" преко које је око 13,4 милиона евра узето из државних предузећа и министарстава, као и око оптужбе да је 1994. и 1995. као заменик министра спољних послова од Хипо банке узео провизију од 469.000 евра за кредит који је добила влада.

У оба саслушања Санадер је изнео своју одбрану и није желео да одговори на питања тужилаца, истичући само да није одговоран ни за шта од оног шта му се ставља на терет.

Истрага за примање 10 милиона евра од мађарског МОЛ-а последња је у низу антикорупционих истрага, покренута средином јуна ове године.

Канцеларија сумња да су у незаконитостима око мађарског МОЛ-a уз бившег премијера учествовали и бивши вицепремијер Дамир Поланчец и директор МОЛ-а Жолт Хернади, чије је испитивање Хрватска затражила преко међународне правне помоћи.

Поланчец је раније одбацио тврдње да је умешан у аферу, а на тврдње да је остале чланове владе довео у заблуду, говорио да су сви знали о чему се ради.

Санадеру је 9. децембра 2010. укинут посланички имунитет због истраге око агенције "Фими медија", а дан касније је на основу потернице ухапшен у Аустрији, па је у салцбуршком затвору био до изручења. Након првобитног одбијања, пристао је да буде изручен. У међувремену је против њега покренута истрага због прања пара у једној тиролској банци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се