Читај ми!

О изручењу Башићеве 7. новембра

Одлука о изручењу Азре Башић у Босну и Херцеговину биће донета на судском рочишту у САД 7. новембар. Башићева је осумњичена за ратне злочине над Србима током рата у БиХ.

Судско рочиште о екстрадицији хрватске држављанке Азре Башић која живи у Кентакију у САД, а осумњичена је за ратне злочине над Србима током рата у БиХ, заказано је за 7. новембар, преноси агенција АП.

Судија Роберт Виер из Лексингтона рекао је на рочишту да он треба да донесе одлуку да ли би налог за екстрадицију 52-годишње Азре Башић требало одбацити или прихватити.

Башићева, рођена у Хрватској, користила је и имена Азра Ковачевић и Изабела Башић, а сумњичи се да је учествовала у мучењима и убиствима Срба из Дервенте, у логорима, у периоду од априла до јуна 1992. године.

Башићева је дуже време живела у Стентону у Кентакију, а ухапшена је у марту у САД на основу потернице из БиХ, која тражи њено изручење. Она је пре хапшења радила у једном старачком дому, као и у фабрици хране.

"Окружно тужилаштво у Добоју води истрагу против осумњичене Азре Башић због основане сумње да је као командант групе 108. Ријечке бригаде војске Републике Хрватске, у периоду април-јули 1992. на подручју општине Дервента починила кривично дело ратни злочин против цивилног становништва", рекла је после хапшења за портал Сарајево-x, Слободанка Лукић из Одељења за информисање при том Tужилаштву.

Адвокат Башићеве Патрик Неш сматра да су власти САД погрешно протумачиле споразум са Босном, односно наводи да се ради о споразуму о међусобном изручењу грађана који су 1901. године потписали представник српског краља и председник САД Теодор Рузвелт. Поставља се питање да ли споразум и данас важи, упркос променама имена и државног уређења држава, додаје Неш.

Амерички медији наводе да је Интерпол 2004. године лоцирао Башићеву у Кентакију, а да је Суд БиХ у октобру 2006. године објавио међународну потерницу за њом.

САД су званичан захтев за екстрадицију Башићеве наводно добиле у фебруару 2007. године, али су америчке власти тражиле додатне доказе које је Тужилаштво БиХ послало у априлу 2010. године.  На заказаном рочишту о екстрадицији Башићеве требало би да буде утврђено да ли су власти БиХ обезбедиле довољно доказа у свом захтеву.

После данашњег рочишта, адвокат Неш је рекао да Башићева "није задовољна" тренутном ситуацијом, али да се нада да ће суд на крају донети "праву одлуку".

Азра Башић је рођена 22. јуна 1959. године у Ријеци у Хрватској као Азра Алешевић. За Неџада Башића из БиХ удала се 1994. године, наводи Сарајево-x.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се