Читај ми!

Папандреу неће изборе

Грчки премијер Јоргос Папандреу одбацио захтев опозиције за ванредне изборе. Популарност владајућег ПАСОК-а опада, али ни опозициона Нова демокртија, према истраживањима, не би могла самостално да формира владу.

Први човек грчке владе Јоргос Папандреу одбацио је захтев опозиције да распише ванредне парламентарне изборе и нагласио да ће његова влада наставити да се до краја мандата бори да извуче владу из тешке економске кризе.

"Грађани желе промене, а не изборе. Ми смо демократски изабрана Влада и ми ћемо с поносом испунити мандат који су нам дали грчки грађани", изјавио је премијер Папандреу, пренеле су агенције.

Садашња Влада, коју је формирао ПАСОК, од првог дана се суочила са незапамћеним финансијским и економским проблемима. Како би избегла банкрот земље, влада је морала да уводи ригорозне мере штедње и болне реформе, што је изазвало велики талас незадовољства међу запосленима и синдикатима.

Грчку већ годину дана потресају штрајкови, али у Влади не одустају од штедње, пошто је, како кажу, то једини пут да се избегне финансијски колапс земље.

То је и био предуслов да европске финансијске институције и Међународни монетарни фонд, у два пакета, одобре Атини кредите у износу преко 200 милијарди евра за излазак из садашње кризе.

Према последњим анкетама популарност ПАСОК-а је у паду, и за њега се сада изјашњава око 24 одсто грађана.

Ту позицију покушава да искористи водећа опозициона Нова демократија, тражећи ванредне изборе, мада према истраживањима ни она не би могла сама да формира владу, пошто је у незнатној предности над ПАСОК-ом.

На последњим изборима 2009. године ПАСОК је добио 43 одсто гласова, а Нова демократија десет одсто гласова мање. Парламентарни избори требало би да се одрже 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво