Читај ми!

Компромис око референдума?

Потпредседник РС Емил Влајки рекао да би Бањалука повукла одлуку о референдуму ако би међународна заједница помогла да се уклоне недостаци у раду Суда и Тужилаштва БиХ. Неправилности у раду Суда и Тужилаштва првенствено иду на штету српског, али све више и хрватског народа, сматра Влајки.

Постоји велика могућност да власти РС повуку одлуку о референдуму, ако би међународна заједница у неком разумном року, од једног до три месеца, помогла да се уклоне недостаци у раду Суда и Тужилаштва БиХ, рекао потпредседник РС Емил Влајки.

Влајки је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да би били створени сви предуслови за повлачење одлуке о референдуму ако би међународна заједница била једнако ефикасна у отклањању недостатака у раду Суда и Тужилаштва БиХ, изнетим у закључцима Парламента РС, као што је била у преношењу надлежности, наметању закона и кажњавању политичара у БиХ.

Према његовим речима, РС је спремна да на тај начин покаже добру вољу и да иза тог референдума не постоји никаква теорија завере.

Осврћући се на рад Суда и Тужилаштва БиХ он је рекао да је суштина у томе да ове две судске институције највише процесуирају Србе, а много мање Хрвате и Бошњаке, те да преузимају предмете из надлежности ентитетских судова и примењују кривични закон ретроактивно.

Влајки је рекао да је под знаком питања и Апелациони суд БиХ који једнако оптужује и решава тужбе, што је непримерено било какавој пракси на западу.

Емил Влајки је поновио да се најављеним референдумом о раду Суда и Тужилаштва БиХ не доводи у питање БиХ, нити се тиме жели ући у било какву авантуру која би ишла на разбијање БиХ и стварање нових проблема на међународном нивоу.

"Неправилности у раду Суда и Тужилаштва БиХ првенствено иду на штету српског, али све више и хрватског народа", оценио је потпредседник РС.

Влајки сматра да је у БиХ на делу наставак "постмодерне демонизације Срба", која се у протеклих 20 година одвијала на светском нивоу, где су Срби десет пута више изложени дужим затворским казнама.

Он сматра да у БиХ сви заједно, оба ентитета и народи који живе у њој, морају постићи сагласност о решавању многих отворених питања, као што су незапосленост, сива економија, организовани криминал, попис становништва, празници у БиХ и ентитетима.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је рекао да је дат рок властима РС да повуку одлуку о рефрендуму, наводећи да ће он то учинити уколико они за седам дана то не ураде сами.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара