Читај ми!

Суђење Шандору Кепиру

У Будимпешти почело суђење Шандору Кепиру (97), на основу оптужби да је 1942. године починио злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у Новом Саду. Кепиро одбацио све наводе опутжнице. Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић присуствовао почетку суђења.

Због злочина које је 1942. године починио над Србима, Јеврејима и Ромима у Новом Саду, у Будимпешти је почело суђење Шандору Кепиру.

Кепиро је изјавио да се не осећа кривим и одбацио све наводе из оптужнице, рекавши пред Судом да све што пише у оптужници представља "најобичнију лаж".

У судницу је ушао уз помоћ родбине пошто се веома тешко креће, а док је седео у столици за оптужене у рукама је држао папир на којем пише: "Убице, судите 97-годишњем старцу".

На питање новинара о томе да ли је добио упутства за извршење крвопролића, Кепиро је рекао да чак није ни био тамо и да је потпуно невин оптужен.

Кепиро, који није имао проблем да чује питања новинара, при првом обраћању судије, изјавио је да не чује добро, иако је озвучење у судници било добро.

Ситуацију је решио мађарски тужилац који је неочекивано, полугласно изговорио Кепирово име, на шта се оптужени окренуо и показао да га чује, после чега је судија одлучио да нормално настави саслушање.

Пре почетка суђења, испред зграде се окупило неколико десетина младих људи који су на грудима носили жуту Давидову звезду, којом су Јевреји били обележавани у Европи током нацистичког режима.

Познати ловац на нацисте и директор центра Симон Визентал Ефраим Зуроф рекао је да је суд успео да докаже Кепирову одговорност за злочине и додаје да би без сарадње са српским тужилаштвом, суђење Кепиру било готово немогуће. Заплакавши, рекао је да све што чине, чине због породица погинулих.

"Они су заслужили да ово суђење почне, нарочито због тога што је у протеклих пола године суд одлучивао о оптужби Кепира да га клеветам. Његов адвокат, има храбрости да изађе и да даје такве оптужбе не размишљајући о жртвама", рекао је Зуроф.

Рођака жртви рације Јулија Шифл рекла је да је захваљујући догађајима који су се тих дана догодили и уопште током четири године окупације, она и њен брат нису успели сем мајке и оца да упознају никог од ближе фамилије, јер сви су настрадалли за тих пет година.

Специјални тужилац за ратне злочине, Владимир Вукчевић рекао је да је задовољан почетком процеса.

"Мислим да је успех због тога што је један од најстаријих нациста Кепиро, након 70 година од извршених ратних злочина евентуално, што ће утврдити суд, изведен пред лице правде, и то је у сваком случају задовољење правде, мислим и на жртве и на њихове породице", рекао је Вукчевић.

Са друге стране, адвокат Шандора Кепира Золт Зетењи тврди да нема основа за гоњење његовог клијента.

"Мислим да тужилац неће успети да докаже тврдње и верујем да ће мој клијент бити ослобођен. Све ово је циркус који су организовали људи који се баве етнобизнисом", рекао је Зетењи.

Истрага започета 2008. године

Тужилаштво за ратне злочине Србије је 2008. године покренуло истрагу против Кепира, због сумње да је учествовао у убиству више од 1.200 Срба, Јевреја и Рома, током фашистичке Рације, коју су мађарске окупационе снаге организовале у јануару 1942. године.

Српско тужилаштво у међувремену је уступило предмет мађарском правосуђу, јер је и тужилаштво те државе покренуло поступак против Кепира.

Кепиро се терети да је од 21. до 23. јануара 1942. године учествовао у Новосадској рацији, у којој су окупационе снаге убиле и под лед Дунава бациле најмање 1.200, а према неким најновијим истраживањима и више од 4.000 Новосађана.

Рација је током јануара спроведена и у Шајкашкој области у Бечеју и у њој је убијено најмање 4.000 особа, а према најновијим истраживањима и више од 12.000, међу којима је био велики број жена, деце и стараца.

Један од најтраженијих фашиста

Кепиро је пети на листи најтраженијих одбеглих фашиста из Другог светског рата за којима трага Центар "Симон Визентал" из Јерусалима.

Због учешћа у Рацији, био је два пута осуђиван на затворске казне од десет, односно 14 година, али их никада није одслужио, јер је после Другог светског рата побегао у Аргентину, одакле се у Мађарску вратио пре неколико година.

Осумњичен је и да је учествовао у депортацији новосадских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц, 1944. године.

Сведоци тврде да је Кепиро у време Новосадске рације био жандармеријски капетан.

Кепиро је прошле године тужио директора Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа за клевету, јер га је Зуроф у мађарским медијима и у јавности назвао ратним злочинцем и "моралним монструмом холокауста".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара