Читај ми!

Додик у дебати о референдуму

Предстојећи референдум у Републици Српској није референдум о статусу, рекао је председник Милорад Додик, али није искључио и ту могућност.

"Република Српска - референдум као изазов", била је тема дебате у Танјуговом прес центру у којој су учествовали председник Републике Српске Милорад Додик, независна посланица Весна Пешић и професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Додик је рекао да предстојећи референдум у Републици Српској није референдум о статусу и додао да не искључује расписивање таквог референдума у неком будућем тренутку.

Референдум у РС, за Додика је одговор једног конститутивног народа на стално прегласавање и честе злоупотребе овлашћења Високог представника.

Такође, за њега је неприхватљиво то што се референдум замера Републици Српској, иако је расписан по закону који уважава највише европске стандарде. Дебата се заоштрила када је поменуто изјашњавање о статусу.

"То није референдум о статусу, али ја не желим и нећу никада искључити могућност да РС има референдум о статусу", рекао је Додик.

"Ви стално остављате статус отвореним питањем уместо да се иде другим путем", рекла је Весна Пешић.

Према њеним речима, Додик би требало о свим спорним детаљима да се посаветује са Бриселом, тим пре што је уверена да би "ЕУ прихватила валидне аргументе за реформу судства".

"Хајде ви то обезбедите што је логично за вас код странаца, ја ћу изаћи пред народ РС на два дана пре и рећи, престали су разлози за референдум", рекао је Додик.

"Зашто о својим примедбама нисте обавестили Европску комисију и друге институције", запитала га је Пешићева.

Додик је као илустрацију проблема у судству изнео пример британског тужиоца кога није именовао, а који је након рада у БиХ постао бранилац Ејупа Ганића пред судом у Лондону, пошто је ухапшен у Великој Британији због случаја Добровољачка.

"Све што би се и договорили са Европљанима, пало би у воду јер би Американци то одмах променили", навео је Додик.

Неопходне инситуционалне реформе

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић рекао је да је БиХ данас "дисфункционална конфедерација".

"Већински став Брисела је жеља да она постане централизована федерација, али је реалност супортна и грађани су против тога", оценио је Симић.

Симић је навео, да се БиХ не налази пред позитивним исходом, ако не дође до институционалних реформи.

Када се грађани, како очекује Милорад Додик, изјасне да је функционисање Суда и Тужилаштва Босне и Херцеговине противно Дејтонском споразуму и интересима Републике Српске, српска страна у парламенту БиХ тражиће измене Закона о суду и тужилаштву, укидање његове, како каже, ретроградне примене, али и захтевати да се начини приоритетна листа одговорних за злочине над Србима током рата у БиХ.

Поред руковања учесника, крај, на моменте оштре дебате, обележио је букет цвећа са којим је из Танјуговог пресс центра изашла Весна Пешић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара