Оптужница против официра ЈНА

Тужилаштво у Осијеку подигло оптужницу против официра ЈНА Александра Васиљевића и Мирослава Живановића због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у логорима Стајићево, Бегејци и другим логорима у Србији.

Тужилаштво у Осијеку подигло је оптужницу против генерал-мајора ЈНА Александра Васиљевића и потпуковника Мирослава Живановића због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у логорима Стајићево, Бегејци и другим логорима у Србији.

Пошто су то држављани Србије који нису доступни државним органима Хрватске, Жупанијско тужилаштво у Осијеку још им је током истражног поступка одредило притвор и за њима расписало потерницу, саопштило је тужилаштво на свом сајту.

Васиљевић (73) је као бивши начелник Управе за безбедност ЈНА оптужен по командној одговорности за злостављање цивила и ратних заробљеника у логорима у Бегејцима, Стајићеву, Сремској Митровици, Нишу и Старој Градишки, који су основани по налогу Управе безбедности тадашњег Савезног секретаријата за народну одбрану.

У њима је, према оптужници, убијено 19 цивила од почетка октобра 1991. до маја 1992. Васиљевићу се, као надређеном оптуженом Живановићу, на терет ставља да је знао, али да није ништа учинио да спречи злостављање, тортуре, силовања и убијања у логорима или казни починитеље.

Тужилаштво указује да су, поред убијања, већем броју затворених цивила и ратних заробљеника нанесене тешке телесне повреде са трајним физичким и психичким последицама.

Потпуковнику Живановићу (62) тужилаштво ставља на терет да је од октобра 1991. до краја 1992, као командат логора Стајићево и Бегејци, допуштао мучења и нечовечно поступање, и да је по налогу Васиљевића организовао логоре у које су, противно нормама међународног ратног и хуманитарног права, доводили заробљене цивиле и заробљене припаднике оружаних снага Хрватске.

У оптужници се наводи да је у логорима више жена силовано и сексуално злостављано.

Током истраге, отворене 2008. године, испитано је 250 сведока од којих су већина некадашњи ратни заробљеници, а као сведоци су саслушане особе које су са хрватске стране учествовале у преговорима и размени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво