Птичји грип у Румунији

Вирус птичијег грипа регистрован на фарми живине у Румунији. Комисија ЕУ саопштила да су одмах предузете све неопходне мере да не дође до ширења вируса.

На румунској фарми, у округу Тулча, близу границе са Украјином, где је регистрован вирус птичијег грипа Х5Н1, сва живина је убијена, а око ње је уведена 20 километара широка зона надзора, саопштила је Комисија ЕУ.

"Румунска национална лабораторија потврдила је јуче да је заразу изазвао високо патогени вирус птичијег грипа Х5Н1. Да би спречиле ширење вируса, румунске власти су одмах примениле неопходне мере надзора", навела је Комисија у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Шеф румунске санитарно ветеринарске службе Маријан Злотеа је у међувремену изјавио да су у току тестирања и у једној британској референтној лабораторији, која би могла да потврди да се заиста ради о вирусу Х5Н1.

Злотеа истиче да је добро то што се ради о малој фарми, у веома забаченом округу Тулча, где су уочене само две оболеле кокошке.

Под притиском пандемијског, свињског грипа, у последњих годину дана птичијем је поклањана знатно мања пажња у светским медијима, али су и тада бележена нова избијања болести и смртни случајеви изазвани вирусом Х5Н1 широм света.

Пре утврђеног случаја птичијег грипа у Румунији, последњи пут је вирус у Европи регистрован пре годину дана, и то међу дивљим паткама у Немачкој.

Стручњаци упозоравају да би ризик од преношења вируса Х5Н1 са човека на човека могао да се повећа, нарочито уколико би се вирус птичијег помешао с тренутно доминантним вирусом свињског грипа. Хибрид два вируса би могао да се шири лако као свињски, а да буде смртоносан као птичији грип.

Географски положај Румуније повећава ризик од ширења вируса Х5Н1 јер се ова земља налази на тзв. "понтијском путу" миграције птица селица, којим птице у јесен лете за Африку, а у пролеће се враћају у Сибир и Скандинавију.

Румунија је била и прва европска земља у којој је септембра 2005. регистрован вирус птичијег грипа.

Вирус Х5Н1 је забележен у Румунији и годину дана касније, а дотад се из Азије проширио на Европу, блискоистичне и афричке земље.

У фебруару је у Вијетнаму од птичијег грипа умро радник на једној фарми живине, што је први овогодишњи смртни случај од ове болести. Вијетнам је од 2003. пријавио 114 случајева птичијег грипа међу људима, од којих је 58 имало фаталан исход.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара