Адеми против сведока

Након што је Врховни суд потврдио ослобађајућу пресуду, бивши хрватски генерал Рахим Адеми затражио од државног тужилаштва да покрене истрагу против сведока који су против њега лажно сведочили.

Некадашњи хрватски генерал Рахим Адеми затражио је од државног тужилаштва да утврди одговорност тројице високих официра хрватске војске за које тврди да су лажним сведочењем покушали да подметну туђу кривицу како би био оптужен и проглашен ратним злочинцем.

Жалбено веће Врховног суда Хрватске потврдило је првостепену ослобађајућу пресуду генералу Рахиму Адемију, за ратни злочин у Медачком џепу.

Хрватски Јутарњи лист пише да се ради о бригадиру Франи Томичићу, начелнику обавештајне службе Главног штаба, бригадиру Звонку Брајковићу, заповеднику Заповедништва штабне школе и пуковнику Светку Шари.

"Уморан сам од свега и не пада ми на памет да против њих водим било какве судске поступке. Дао сам, међутим, до знања државном тужилаштву да то очекујем од те правосудне институције", рекао је Адеми.

"Када су сведоци дошли у судницу, упозорени су да су дужни да говоре истину и да је давање лажног исказа казнено дело. Упркос томе Томичић, Брајковић и Шаре истину нису говорили", рекао је Адеми.

Упозорење за сведоке

"Очекујем да их по оптужници државног тужилаштва суд казни. Не само ради њихове одговорности већ и као упозорење свима који ће сести на клупу за сведоке у било којем другом случају са намером да сведоче лажно", поручио је Адеми.

Оптужница је Адемија теретила за ратни злочин почињен у Медачком џепу од 9. до 17. септембра 1993. године, када су у акцији хрватске војске убијена 23 српска цивила и пет заробљених војника. Цивили и заробљеници су мучени, а у разарањима имовине уништено је око 300 објеката, побијена је стока, отровани су бунари и опљачкане куће.

Оптужницу за Медачки џеп првобитно је подигло тужилаштво Међународног кривичног суда у Хагу, али су је у септембру 2005. године препустили хрватском правосуђу.

Током суђења одбрана Адемија тврдила је како је у Медачком џепу постојала двострука линија заповедања. Његови браниоци, Чедо Продановић и Јадранка Слоковић, тврдили су да Адеми није заповедао акцијом.

За време суђења Адеми је дошао у сукоб са генералом Мирком Норцем због пребацивања одговорности. Суђење, током кога је испитано је стотинак сведока, почело је у јуну 2007. године, а пресуда је донета у мају 2008. године.

Жалбено веће Врховног суда Хрватске недавно је смањило казну Норцу на шест година затвора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије