Читај ми!

Подгорица предлаже два амандмана на текст немачке Резолуције о Сребреници

Црна Гора ће уз посредовање САД предати два амандмана на немачку Резолуцију о Сребреници у УН у циљу постизања што бољих односа и смиривања политичке напетости у региону. Амандманима је предвиђено индивидуализовање кривице за геноцид у Сребреници, али и инсистирање на стриктном поштовању Дејтона, сазнаје РТЦГ из владе у Подгорици.

Текст првог амнадмана на предлог немачке Резолуције УН о Сребреници гласи: "Понављајући да је кривица за злочин геноцида индивидуализована, те се не може приписати било којој етничкој, верској или другој скупини или заједници у целини".

У другом стоји: "потврђујући неповредивост општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини у свим његовим одредбама".

Тим амандманима, како је речено из Владе Црне Горе, спречава се свако потенцијално манипулисање на штету Србије и српског народа у смислу било каквих правних и политичких реперкусија и онемогућава се наратив али и намера да се један народ жели прогласити геноцидним.

Другим амандманом, истичу власти из Подгорице, суштински се додатно афирмише постојање Републике Српске у склопу Босне и Херцеговине, што је гарантовано Дејтонским споразумом, обзиром да су се од појединих званичника могле чути изјаве усмерене против РС.

Председник Србије Александар Вучић рекао је недавно да доношење тог документа има два циља - да се тражи ратна одштета од Србије, као и да се изврши ревизија поступка против већ донијете пресуде Међународног суда у Хагу.

Истакао је да ће се одлука доносити прегласавањем, али и да ће ово отворити "Пандорину кутију" и омогућити покретање многих иницијатива за доношење резолуција о геноциду.

Вучић је додао и да се очекује да седница Савета безбедности УН буде одржана 9. маја, након чега ће се вероватно гласати о Резолуцији у УН.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара