Читај ми!

Северна Македонија бира председника – седам кандидата у трци за шефа државе

У Северној Македонији данас се одржавају председнички избори. Влада је изборни дан прогласила нерадним, а до затварања бирачких места у 19 сати на снази је изборна тишина. 

Северна Македонија бира председника – седам кандидата у трци за шефа државе Северна Македонија бира председника – седам кандидата у трци за шефа државе

Евентуални други круг председничких избора предвиђен је за 8. мај, за када су заказани парламентарни избори.

На председничким изборима учествује седам кандидата – пет мушкараца и две жене.

Kандидати су актуелни председник Стево Пендаровски кога подржава владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), кандидаткиња највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова, као и Бујар Османи, министар спољних послова Северне Македоније и кандидат владајуће албанске партије Демократске уније за интеграцију (ДУИ).

На изборима за учествују и: кандидаткиња партије Левица Биљана Ванковска, председник скопске општине Kарпош и лидер партије Гром Стевчо Јакимовски, градоначелник Kуманова и лидер партије Знам – За нашу Македонију Максим Димитриевски и градоначелник Гостивара Арбен Таравари из коалиције албанске опозиције Вреди.

У бирачки списак уписано је 1.814.317 бирача, а у иностранству ће гласати 2.569 бирача са држављанством Северне Македоније. У посебном бирачком списком уписане су особе на издржавању казне затвора или притвора, којих има 2.147.

На овим изборима сучелиће се, као што је и до сада био случај, кандидати два супротстављена политичка блока – левог центра СДСМ и десничарског ВМРО-ДПМНЕ, а унутар албанског блока очекује се политички обрачун Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и осталих партија.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане сматра да су председнички избори у Републици Северној Македонији изузетно значајни за будућност ове земље, јер ће се на њима, како кажу, одлучивати о наставку започетих позитивних политичких процеса и промена, убрзаном наставку реформи и новог међународног репозиционирања Северне Македоније као чланице НАТО-а и убрзању преговора са ЕУ.

Сви македонски председници од проглашења независности

Ово су седми по реду избори за македонског председника, а у фотељу шефа државе до сада је село пет председника од стицања независности те бивше југословенске републике.

Први председник Македоније био је Kиро Глигоров који је, као и касније Ђорђе Иванов, обављао функцију председника државе у два мандата, док су по један мандат на власти били Борис Трајковски и Бранко Црвенковски. Актуелни председник Стево Пендаровски поново је у трци за шефа државе.

Први мандат председник Kиро Глигоров добио је на основу избора у Скупштини Републике Македоније, у складу са тадашњим уставним одлукама, а његови наследници су касније бирани на непосредним изборима.

Независност Македоније проглашена је на референдуму 8. септембра 1991. године, а многи су сагласни да Глигоров има велику заслугу што је Македонија изашла из СФРЈ без рата.

Први непосредни председнички избори у Македонији одржани су 16. октобра 1994. године, истовремено са парламентарним изборима. На изборима су учествовала два кандидата, а Kиро Глигоров је у првом кругу победио са 715.087 гласова, односно 78,4 одсто, као кандидат коалиције коју предводи СДСМ. Његов противкандидат Љубиша Георгиевски, кога је подржавала ВМРО-ДПМНЕ, освојио је 197.109 гласова, односно 21,6 одсто.

Други председнички избори у независној Републици Македонији одржани су 1999. године. Претходни председник Kиро Глигоров није се кандидовао на овим изборима, а победио је Борис Трајковски, кандидат ВМРО-ДПМНЕ.

Трећи председнички избори 2004. одржани су превремено због погибије председника Бориса Трајковског. Први круг је одржан 14. априла, а други 28. априла 2004. године. На изборима су учествовала четири кандидата, а победио је Бранко Црвенковски са 550.317 гласова или 62,6 одсто, против Сашка Kедева који је освојио 329.179 гласова или 37,4 одсто.

Четврти председнички избори одржани су 22. марта и 5. априла 2009. године, истовремено са изборима за локалну самоуправу. На изборима је учествовало седам кандидата. На тим председничким изборима победио је Ђорђе Иванов са 453.616 гласова или 63,14 одсто.

Пети председнички избори одржани су 13. и 27. априла 2014. године. Ванредни парламентарни избори одржани су истовремено са другим кругом председничких избора. Други круг је одржан 27. априла и у њему се се нашли Ђорђе Иванов и Стево Пендаровски. На тим петим председничким изборима кандидат ВМРО-ДПНМЕ Ђорђе Иванов победио је са 534.910 гласова кандидата СДСМ Стеву Пендаровског који је имао 398.077 гласова.

Шести председнички избори одржани су 21. априла и 5. маја 2019. године на којима је победио Стево Пендаровски са 435.656 гласова или 53,59 одсто. То су били први избори након ступања на снагу Преспанског споразума, којим је са Грчком решен спор око имена и земља је добила име Република Северна Македонија.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије