Црна Гора – ухапшена директорка Агенције за спречавање корупције, из власти порука да "нема недодирљивих"

Директорка црногорске Агенције за спречавање корупције Јелена Перовић ухапшена је јутрос у акцији Специјалног полицијског одељења. Полциијски службеници СПО блокирали су јутрос зграду Агенције у којој врше претрес.

Службеници Специјалног полицијског одељења изашли су са Јеленом Перовић и њеним адвокатом из зграде Агенције за спречавање корупције како би претресли њен службени аутомобил. Након претреса, вратили су се у службене просторије Агенције. 

Више детаља за сада није познато. Очекује се званично саопштење, наводи портал РТЦГ. 

Буџетска инспекција контролисала је Агенцију у склопу годишњег плана, а налаз је објављен 22. марта.

Министарство финансија је тада налаз инспекције упутио Специјалном државном тужилаштву које је на основу достављене документације формирало кривични предмет.

Инспекција: Перовићева писала себи прековремени рад и варијабиле

Тада су из инспекције упозорили на то да је Перовићева током 2023. године писала себи прековремени рад и варијабиле, за шта је примила готово 13.500 евра што је, утврдили су из Буџетске инспекције, супротно Закону о зарадама запослених у јавном сектору.

Према првом налазу, диркеторкаАгенције је прошле године радила чак 310 сати прековремено, за шта је себи потписала износ од 5.212,10 евра, а дежурала је и у дане празника - 22. и 23. маја и 13. и 14. јула прошле године, за шта је себи уплатила дневнице у износу од 536,78 евра.

Додатних више од 8.700 евра инкасирала је за рад у Радној групи за утврђивање листе јавних функционера.

Према подацима из записника инспекције, Перовићева је за период од јануара до јуна прошле године члановима бившег Савјета уплатила на рачун зарада најмање 10.000 евра више у односу на оно што је прописано законом.

“Утврђено је да нису примијењене одредбе члана 31 став 6 Закона о зарадама запослених у јавном сектору. Рјешење о заради доноси радно тијело које их је изабрало, поставило...”, стоји поред осталог у записнику.

Из Агенције су тада, након што је налаз обелодањен, оптужили инспекторке да излазе из својих надлежности, а медије да раде против јавног интереса.

Бечић: Нема привилегованих

Потпредседник Владе за безбедност, унутрашњу политику, европске и вањске послове Алекса Бечић похвалио је, како каже, још једну успешну операцију Специјалног полицијског одељења Управе полиције и СДТ-а.

Бечић каже да нема привилегованих и да нема компромиса са основним вредностима друштва.

“И дефинитивно, нема недодирљивих. Ово хапшење је јасан сигнал и порука да ћемо наставити са чврстом руком праведне и одлучне државе са којом никада више нема играња и компромитовања”, навео је Бечић.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво