Читај ми!

Преко Сарајева до Бањалуке – како се читају поруке које је упутио Виктор Орбан

У атмосфери политичких превирања у Босни и Херцеговини, премијер Мађарске посетио је Сарајево, па Бањалуку. Непосредно по одласку Виктора Орбана анализирају се домети посете и упућене политичке поруке.

Виктор Орбан је у Бањалуку дошао преко Сарајева. Тамо се у четвртак током поподнева састао са председницом Савета министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто и са члановима тројног председништва.

Тамо није било обраћања за јавност као што је то било јуче у Бањалуци, али оно што јесте било исто јесте помињање једног имена – имена Кристијана Шмита.

Председница Савета министара је рекла да његово најновије наметање измена изборног закона у ствари удаљава Босну и Херцеговину од европских стандарда. Исто то рекао је и председник Републике Српске Милорад Додик у заједничком обраћању са Виктором Орбаном, наводећи и да је то удар на европске вредности.

Мађарском премијеру је у Бањалуци уручен и орден којим је он одликован 9. јануара за дан Републике Српске. После тога је одржан и пословни форум.

Милорад Додик је, између осталог, рекао – “молимо Европу да нам омогући наш локални договор“, а Орбан је приметио да “Европа није фер према Републици Српској“.

Министар у Влади Републике Српске Жељко Будимир изјавио је за РТС, коментаришући те поруке, да ће Мађарска ускоро председавати Европској унији и да јој је стало, као добром суседу, да се договори дешавају унутар БиХ између њених главних политичких субјеката, а не наметањем и интервенцијама који долазе споља.

“БиХ се доживљава као један експеримент где је одмах по отварању преговора са Европском унијом један нелегални странац, који се лажно представља као високи представник, намеће измене изборног закона”, рекао је Будимир и упитао "где је ту демократија".

Недејтонска БиХ нема будућност

Баш у дану када је Виктор Орбан стигао најпре у Сарајево, а потом и у Бањалуку, поменути Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје јер није легално именован на функцију високог представника, боравио је у Београду и тамо му је председник Србије рекао да је Србија гарант Дејтона, а самим тим и гарант Републике Српске и њене аутономије унутар Босне и Херцеговине.

На питање колико је Бањалуци важна та порука, Будимир одговара да су те поруке важне јер недејтонска БиХ нема будућност.

"Република Српска је ентитет, БиХ је државна заједница, то је све потврђено у Дејтону. Дејтонска БиХ има будућност, недејтонска БиХ, у којој неко споља изиграва извршну законодавну и судску власт, нема будућност. Зато су те поруке важне", рекао је Будимир.

Напомиње и да се Шмит не обазире на чак два конститутивна народа.

"Кристијан Шмит је један лажни човек који је ушао у БиХ и постао фактор нестабилности у БиХ, где ми сви стрепимо од његових потеза, не зато што се политички бојимо, него зато што је то човек који је спреман да дестабилизује све оно што је урађено од завршетка рата у БиХ, не обазирући се на један конститутивни народ. Можемо рећи и два, српски и хрватски, покушавајући да буде неко ко ће централизовати БиХ", рекао је Будимир.

Орбан најпре отишао у Сарајево, па у Бањалуку

Будимир је истакао да мађарски премијер Виктор Орбан јако пази када долази у Босну и Херцеговину.

"Он је прво дошао у Сарајево, састао се са председницом Савета министара, састао се са чланом председништва. Након тога је дошао у Бањалуку, где је послао руку и једнима и другима. Република Српска прихвата руку Виктора Орбана и кроз привредну сарадњу, политичку сарадњу, културну сарадњу", рекао је министар у влади РС.

Напомиње и да се у Сарајеву, кад се појави другачије мишљење, оно доживљава као напад на њихову идеју Босне и Херцеговине, али и указује да је отварање преговора са Европском унијом било за све конститутивне народе.

"И Мађари то подржавају, немојте заборавити да је мађарски генерал у овоме тренутку и главнокомандујући ЕУФОР-а у Босни и Херцеговини. Мађари су се показали као један врло конструктиван фактор", рекао је Будимир.

Додаје да је Мађарска најважнији стратешки дипломатски савезник Српске и да њено председавање ЕУ доживљава као нешто што ће помоћи овом региону да се интегрише брже у ЕУ.

"Међутим, то зависи умногоме од тога како ће се ствари развијати изнутра. Ако Бошњаци доживљавају БиХ само као израз своје политичке воље, ствар ће ићи тешко. РС нема више луксуз да дозволи урушавање њених институција и надлежности. Овде је перманентна политичка криза последње две године коју изазива политичко Сарајево и деловање лажног високог представника и страних амбасада, пре свега британске и америчке", рекао је Жељко Будимир.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво